Dny slovenské kultury v Královéhradeckém kraji

1. 10. 2007 Autor: Jana Szczurková

Řada divadelních představení, vernisáže a výstavy fotografií, projekce filmů, taneční vystoupení unikátních folklorních skupin i ochutnávka pravých slovenských halušek: těmito akcemi lákaly návštěvníky či diváky Dny slovenské kultury Banskobystrického samosprávného kraje v Královéhradeckém kraji. Ty se uskutečnily na několika místech v kraji během tří dnů od 25. září do 27. září 2007.

Řada divadelních představení, vernisáže a výstavy fotografií, projekce filmů, taneční vystoupení unikátních folklorních skupin i ochutnávka pravých slovenských halušek: těmito akcemi lákaly návštěvníky či diváky Dny slovenské kultury Banskobystrického samosprávného kraje v Královéhradeckém kraji. Ty se uskutečnily na několika místech v kraji během tří dnů od 25. září do 27. září.

Během nich zavítala středoslovenská kultura do krajského města, Trutnova, Nového Města nad Metují, Červeného Kostelce či Miletína. Mnoho akcí navštívila také delegace Banskobytrického samosprávného kraje v čele s podpredsedou, panem Ivanem Černajem.

„Navazujeme na podobnou akci, která se vloni uskutečnila v banskobystrickém kraji a měla velice příjemnou atmosféru a výbornou organizaci. Našim slovenským partnerům – Banskobystričtí jsou partnerským krajem Královéhradeckého kraje – chceme přichystat minimálně stejně zajímavou přehlídku,“ řekl královéhradecký hejtman Pavel Bradík, který 25. září spolu s představiteli banskobystrického kraje slovenské kulturní dny zahájil v Klicperově divadle v Hradci.

Kromě Klicperova divadla vystoupili slovenští divadelníci v Hradci v Divadle Jesličky, v Divadle J. K. Tyla v Červeném Kostelci či v Sousedském do mě v Miletíně. Vystavené fotografie slovenských autorů si lidé prohlédli ve foyeru kina Vesmír v Trutnově, na zámku v Novém Městě nad Metují či v královéhradeckém kině Centrál.

Dny slovenské kultury skončily na Šrámkově statku v královéhradeckých Pileticích, kde se ke slovenským folklorním souborům přidaly také královéhradecký Dupák a Červánek. V areálu statku se návštěvníci během posledního dne slovenských kulturních dnů návštěvníci seznámili také s ukázkami tradičních lidových řemesel: technikou drátování, výrobou „bačovského riadu“ či vyšíváním kožíšků a lidé budou moci ochutnat slovenské halušky.