Setkání hejtmana kraje s maršálkem Dolnoslezského vojvodství

25. 1. 2013 Autor: Kateřina Kupečková

Vytvoření Evropského seskupení pro územní spolupráci, modernizace přístupových komunikací v rámci česko-polských příhraničních přechodů a koordinace silničního a železničního spojení mezi kraji jsou nejdůležitějšími tématy jednání hejtmana kraje Lubomíra France s maršálkem Dolnoslezského vojvodství Rafaelem Jurkowlaniecem.

V rámci svého druhého volebního období hejtman Královéhradeckého kraje zavítal na svou první zahraniční cestu do polské Wroclawi dne 14. ledna 2013.

Jednání bylo zaměřeno na evropskou územní spolupráci po roce 2014+. Dolnoslezské vojvodství podporuje pokračování programu přeshraniční spolupráce v česko-polském pohraničí, roli Euroregionů působících v přeshraničních oblastech, včetně jejich zkušenosti nasbírané díky aktivní účasti v zavádění programů přeshraniční spolupráce, mimo jiné upozorňuje na potřebu určení role Evropských seskupení pro územní spolupráci (ESÚS).

Maršálek zdůraznil velký význam spolupráce mezi Královéhradeckým krajem a Dolnoslezským vojvodstvím v rámci Evropského seskupení pro územní spolupráci. Nejdůležitějším úkolem seskupení Dolního Slezska, Královéhradeckého, Pardubického, Libereckého, Olomouckého kraje a českými a polskými Euroregiony Glacensis a Nysa bude realizace společných projektů spolufinancovaných z evropských zdrojů (klíčové projekty v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika-Polská republika), ale i koordinace spolupráce Dolního Slezska s příhraničními regiony České republiky.

Dne 05.10.2011 bylo ve městě Jelenia Gora podepsáno Prohlášení o záměru, které se týká vytvoření seskupení. Registrace ESÚS je plánována na přelom roku 2013/2014. Od 1. ledna 2012 běží projekt Strategie integrované spolupráce česko-polského příhraničí, důležitým výstupem projektu je strategie s přehledem přeshraničních projektů, které budou realizovány v rámci nového finančního výhledu na období 2014-2020.

Dalším projednávaným tématem bylo Memorandum pro dopravu a problematika přeshraničních přechodů, respektive udělování výjimek pro přejíždění státní hranice nákladními automobily v místech s dopravním omezením. Jedním z cílů Memoranda je koordinovat činnosti běžných oprav silnic v česko-polském pohraničí, např.: modernizace přístupových komunikací k hraničnímu přechodu Mostowice - Orlické Záhoří, Královec - Lubawka a Olešnice v Orlických horách – Lewin Kłodzki. Mimo jiné je v Memorandu řešena i činnost v oblasti organizace osobní železniční dopravy na přeshraničním území za účelem uspokojení přepravních potřeb veřejnosti.

Na závěr setkání bylo zmíněno, že dne 16.10.2013 uplyne 10. let od podpisu dohody o spolupráci mezi Královéhradeckým krajem a Dolnoslezským vojvodstvím. V rámci výročí se bude připravovat setkání subjektů zapojených do spolupráce s Dolnoslezským vojvodstvím.

Fotogalerie