XIV. Dolnoslezské fórum v Kudowa Zdroj

28. 5. 2013 Autor: Kateřina Kupečková

Dne 18.4.2013 se zástupci Královéhradeckého kraje v čele s hejtmanem kraje Bc. Lubomírem Francem účastnili XIV. Dolnoslezského fóra v Kudowa Zdroj.

V průběhu oběda byla s českými hejtmany (Královéhradecký kraj, Olomoucký kraj, Liberecký kraj a Pardubický kraj – člen rady) a maršálkem Dolnoslezského vojvodství řešena otázka Evropského seskupení pro územní spolupráci. Jednalo se ohledně financování a rozpočtu budoucího ESÚS, názvu, sídla a sekretariátu.

XIV. Dolnoslezské fórum bylo dvoudenní akcí k příležitosti týkající se výměny zkušeností, postojů a integrace Dolního Slezska s partnery z příhraničních regionů. Letošní ročník byl zaměřen česko-polskou spolupráci, novou finanční perspektivu na období 2014-2020 a diskuse o strategických investicích do Dolního Slezska, které mohou být realizovány v novém programovém období.

Ve čtvrtek 18. dubna byla na jednání přítomna česká delegace a hlavním tématem bylo Evropské seskupení pro územní spolupráci jako nový rozměr česko-polské přeshraniční spolupráce zaměřené na Královéhradecký, Liberecký, Pardubický a Olomoucký kraj a zástupce Euroregionu Nisa

a Glacenis a místní samosprávy Dolního Slezska. Hlavním smyslem seskupení bude společné provádění důležitých mezinárodních projektů. Dále byly na fóru prezentovány výsledky analýzy v rámci projektu Strategie integrované spolupráce česko-polského příhraničí.

Fotogalerie