Pracovní jednání k problematice aktualizace Memoranda o společném postupu

26. 4. 2010 Autor: Kateřina Kupečková

Dne 21. dubna 2010 se na Krajském úřadě Královéhradeckého kraje konalo jednání k problematice aktualizace Memoranda společném postupu Královéhradeckého kraje a Powiatu Kamiennogórskiego, Powiatu Klodzkiego, Města Kudowa-Zdrój a Dolnoslezského vojvodství.

Cílem společného jednání byla revize současného stavu naplňování Memoranda, jeho aktualizace a doplnění o nové záměry s ohledem na další rozpočtové období po roce 2013. Zazněla informace o navýšení finančních prostředků ve stávajících programech z důvodu podhodnocení a situace, kdy hodnotící kritéria vycházela z nesprávných údajů.

Za Královéhradecký kraj se pracovního setkání účastnili Helmut Dohnálek, 3. náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje pro oblast regionálního rozvoje a cestovního ruchu, Josef Ješina, člen Rady Královéhradeckého kraje pro oblast dopravy, František Čepek, vedoucí oddělení silničního hospodářství Krajského úřadu Královéhradeckého kraje, MgA. Martina Kulhavá, vedoucí odboru regionálního rozvoje a cestovního ruchu, Ing. Rostislav Jireš, předseda Výboru regionálního rozvoje a cestovního ruchu, Jaroslav Štefek, Euroregion Glacensis – sekretář, Ing. Zdeněk Kos, Ředitelství silnic a dálnic ČR, oblast Hradec Králové, František Molík, Krajská hospodářská komora Náchod. Za polskou stranu byli na jednání přítomni: Zbygniew Szczygiel, člen rady Dolnoslezského vojvodství, Pawel Karpinski, asistent p. Szczygla, Julian Golak, člen rady Dolnoslezského vojvodství, Agnieszka Zakeś, vedoucí odboru infrastruktury, Wojciech Swinder, vedoucí oddělení dopravy, Ilona Szarapo a magdalena Belof, městská kancelář Wroclav.

V rámci jednání p. Molík informoval o problémech s dopravou zejm. v Broumovském výběžku, kde chybí železniční hraniční přechod – otázka obnovení železničního spojení (doprava osob do zaměstnání, turistů, nákladní doprava). Pan Čepek uvedl, že k dané problematice již proběhla jednání s polskou stranou se závěrem, že Správa železniční dopravní cesty vypracuje studii proveditelnosti obnovení železniční trati (otázka reálnosti, nákladovosti obnovení železniční trati). Dále byl představen projekt Via Montana a následovala diskuze k tomuto projektu.

Fotogalerie