Pracovní stáž na oddělení mezinárodních vztahů na Maršálkvoském úřadě Dolnoslezského vojvodství

22. 7. 2009 Autor: Kateřina Kupečková

Ve dnech od 12. do 18. července 2009 proběhla ve Wroclawi na Maršálkvoském úřadě Dolnoslezského vojvodství pracovní stáž na oddělení mezinárodních vztahů.

Vedoucí oddělení Mgr. Michaela Flídrová absolvovala týdenní pracovní stáž na Maršálkvoském úřadě Dolnoslezského vojvodství. Cílem stáže bylo seznámení se s fungováním oddělení mezinárodních vztahů a Maršálkovského úřadu vůbec, setkání s vedoucí oddělení paní Teresou Lis-Pienkovwskou, seznámení se s fungováním Vojvodského úřadu ve Wroclawi s tiskovým oddělení a setkání s vedoucí odboru, paní Magdalenou Kuchtou, s pracovníky na oddělení evropské teriteriální spolupráce, představení evropských programů pro přeshraniční spolupráci a v neposlední řadě setkání s oddělením propagace.

Mgr. Michaela Flídrová vypomáhala na oddělení mezinárodních vztahů (překlady, pomoc při přípravě setkání 24.7. v Klodzku a 29.7. v Jelení Hoře, vypracování návrhů na rok 2010).

Vyhodnocení pracovní stáže:

Základní informace

Maršálkovský úřad Dolnoslezského vojvodství sídlí ve Wroclawi a má asi 900 zaměstnanců. Dále zde sídlí vojvodský úřad s 600-ti zaměstnanci. Vojvodu jmenuje premiér a je zástupcem státní moci. V podstatě kontroluje rozhodnutí sejmiku(zastupitelstva), zda jsou v souladu se státními zákony. Sejmik – zastupitelstvo má 36 radních (zastupitelů), ti se sdružujív rámci politických klubů a je stanoveno 10 různých komisí (včetně té pro mezinárodní vztahy). Volby do sejmiku se konají jednou za 4 roky. Ze zastupitelů se poté volí maršálek, 2 vícemaršálci a další 2 zastupitelé, kteří poté působí v čele Maršálkovského úřadu. Momentálně je maršálkem pan Lapinski a ve funkci není ani jeden vícemaršálek.

V tuto chvíli je vojvoda i maršálek ze stejné politické strany PO, ale vždy tomu tak být nemusí. Příští volby se konají v roce 2010, poslední volby vyhrála pravicová liberální strana PO (Občanská platforma), ze které je premiér i maršálek. Opoziční je pravicová strana PIS – Právo a spravedlnost (prezident Kaczynski).

Oddělení mezinárodních vztahů

Dolnoslezské vojvodství má 14 partnerských regionů (4 partnerské regiony v Čechách – Pardubický, Liberecký, Olomouský a Královéhradecký kraj). Polské oddělení mezinárodních vztahů mám asi 12 pracovníků a každý pracovník se věnuje jedné partnerské zemi. Pro českou republiku je to paní Anna Tomala. Pracovní náplní je v podstatě maximální péče o vztahy s partnerskou zemí (tzn. organizace a účast na společných akcích a návštěvách, překlady korespondence atd.)

Návštěva tiskového oddělení

Tiskové oddělení má 7 pracovníků – např. jeden pracovník se věnuje výhradně monitoringu tisku (scanuje články z novin, které každý den rozesílá vedoucím odborů), další komunikaci s novináři, tiskovým konferencím, psaní tiskových zpráv, ale také inzerci pro kraj. Vlastní noviny kraj nevydává. Tiskové oddělení aktuálně řeší manuál jednotného vizuálního stylu.

Návštěva oddělení propagace

Toto oddělení má na starosti zabezpečení propagačním materiálů a darů. Má 6 zaměstnanců a vedoucí oddělení, paní Agnieszkou Franckiewicz. Většina darů jsou regionální potravinářské produkty.