Podpis dohody záchranného plánu mezi jednotkami požární ochrany Dolnoslezského vojvodství a Královéhradeckého kraje

19. 3. 2013 Autor: Kateřina Kupečková

Dolnoslezský vojvoda Aleksander Marek Skorupa a ředitel hasičů Andrzej Szcześniak, hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc a krajský ředitel hasičského záchranného sboru František Mencl podepsali dohodu záchranného plánu poskytnutí příhraniční pomoci mezi jednotkami požární ochrany Dolnoslezského vojvodství a Královéhradeckého kraje.

Podpis dohody se konal dne 25.2.2013 v polské Wroclawi. Základem pro záchranný plán je dohoda mezi Polskou republikou a Českou republikou o spolupráci a vzájemné pomoci při katastrofách, živelných pohromách a jiných mimořádných událostech ze dne 8. června 2000. A v loňském roce podepsanou dohodou o spolupráci a vzájemné pomoci při záchranářských pracích při katastrofách, živelných pohromách a jiných mimořádných událostech, která se podepisovala v Hradci Králové dne 21. 2. 2012 mezi vojvodou, ředitelem hasičů na straně Dolního Slezska, hejtmanem a ředitelem hasičů Královéhradeckého kraje.

Plán stanoví zásady pro vzájemné poskytnutí přeshraniční pomoci při katastrofách, živelných pohromách a jiných mimořádných událostech, jestli-že jedna ze stran uzná za nutnou podporu vlastních sil a prostředků od druhé „Strany“. Dohoda pojednává i o principech výměny informací, včetně výsledků měření a prognózy ohrožení, příčiny jejich vzniku, šíření a analýzy těchto informací.

Rozsah přeshraniční pomoci zahrnuje zejména záchranné a hasební práce v oblasti hašení požárů, likvidace katastrof, havárií a jiných místních ohrožení a likvidace následků při živelných pohromách a jiných mimořádných událostech atd.

Hejtman Královéhradeckého kraje mimo jiné hovořil s vojvodou i o plánované akci, která se bude konat 18.4.2013 v Kudowi Zdroji a rád by při této příležitosti pozval vojvodu i maršálka Dolnoslezského vojvodství na krátké jednání s ostatními hejtmany do Náchoda.

Fotogalerie