Jednání pracovních skupin v rámci Trinacionálního grémia

4. 11. 2009 Autor: Kateřina Kupečková

Dne 3. listopadu 2009 se konalo v Královéhradeckém kraji setkání pracovních podskupin cestovního ruchu a územního plánování v rámci Trinacionálního grémia.

Setkání se účastnili zástupci pardubického (Mgr. Alena Petráňová, oddělení komunikace) a libereckého kraje (Mgr. Eva Hamplová, vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu a RNDr. Kateřina Lauermannova, vedoucí odboru územního plánování a stavebního řádu). Za dolnoslezské vojvodství přijali pozvání Teresa Lis-Pieńkowska, ředitelka oddělení spolupráce se zahraničními a evropskými regiony úřadu maršálka Dolnoslezského vojvodství, Anna Tomala z oddělení spolupráce se zahraničím a evropskými regiony, Piotr Wnukowicz z oddělení cestovního ruchu, Ilona Szarapo, vedoucí mezinárodní spolupráce WBU a Weronika Kumorek z oddělení mezinárodní spolupráce). Co se týče saských partnerů tak se jednání účastnil pouze zástupce za oblast územního plánování a rozvoje Mathias Richter.

Setkání bylo zahájeno proslovem 1. náměstka hejtmana Josefa Táborského. První část jednání pracovní skupiny Cestovní ruch (regionální rozvoj a turistika) byla věnována oblasti regionálního rozvoje. V této oblasti byly projednávány záležitosti ohledně regionální inovační strategie Královéhradeckého kraje a česko-polského inovačního portálu. Dále se projednávala otázka podpory cyklistické dopravy v Královéhradeckém kraji 2009 a Partnerství Gmina Kladsko a Mikroregion Rychnovsko. V oblasti cestovního ruchu byl prezentován program rozvoje cestovního ruchu Královéhradeckého kraje, tzn. realizované a připravované aktivity v oblasti prezentace a propagace KH kraje v Polsku a Německu, návrhy rozvinutí možných aktivit v rámci spolupráce zemí tripartity. Dále byl prezentován program rozvoje cestovního ruchu pro Dolnoslezské vojvodství polským zástupcem Piotorem Wnukowiczem, panem Štefkem z Euroregionu Glacencis byly představeny příklady česko-polských projektů v oblasti cestovního ruchu. Organizace Svazek měst Malý trojúhelník a Most Trojzemí prezentovaly rozvoj turistiky a cykloturistických stezek v regionu Trojzemí. Na závěr Mgr. Eva Hamplová z Libereckého kraje představila nové silniční propojení Jonsdorf-Krompach.

Druhá část setkání byla věnována otázkám územního plánování. Projednávala se problematika územně plánovací dokumentace Královéhradeckého kraje. Ing. Martin Janda z Transconsult představil studii vymezení vhodných lokalit pro stavbu větrných elektráren na území Královéhradeckého kraje. Na závěr vedoucí mezinárodní spolupráce WBU z Dolnoslezského vojvodství Ilona Szarapo prezentovala program Via Montana.

Na závěr proběhlo rozloučení s tím, že v lednu 2010 se bude předávat předsednictví Trinacionálního grémia Pardubickému kraji. Na tomto setkání se budou shrnovat poznatky z předešlých setkání pracovních skupin Trinacionálního grémia.