ESÚS na dolnoslezsko-českém pohraničí

10. 10. 2011 Autor: Kateřina Kupečková

Dne 5. října 2011 bylo v Jelení Hoře slavnostně podepsáno "Prohlášení o záměru" za účasti maršálka Dolnoslzeského vojvodství pana Rafala Jurkowlaniece, hejtmanů libereckého, královéhradeckého, pardubického a olomouckého kraje a českých a polských zástupců Euroregionu Glacensis a Nisa.

Dne 5. října 2011 bylo v Jelení Hoře slavnostně podepsáno "Prohlášení o záměru", za účasti maršálka Dolnoslzeského vojvodství pana Rafala Jurkowlaniece, hejtmanů libereckého, královéhradeckého, pardubického a olomouckého kraje a českých a polských zástupců Euroregionu Glacensis a Nisa. Zástupci jednotlivých subjektů podepsali prohlášení, jež vyjadřuje ochotu vytvořit Evropské seskupení pro územní spolupráci.

ESÚS je nový prostor pro spolupráci mezi všemi hlavními aktéry působící na dolnoslezsko-českém pohraničí a představuje novou možnost uskutečňování přeshraniční regionální spolupráce v době, kdy kohezní politika obecně a regionální spolupráce obzvláště prochází významnými změnami. ESÚS je nový evropský právní nástroj, který umožňuje regionálním a místním orgánům z různých členských států zakládat kooperační uskupení s právní subjektivitou.

Fotogalerie