Konference k výročí spolupráce

25. 10. 2013 Autor: Kateřina Kupečková

Ve dnech 16.-17.10.2013 se na zámku Książ u Wabrzychu a v českém Náchodě konala konference k příležitosti uplynulé deseti leté spolupráci mezi Královéhradeckým krajem a Dolnoslezským vojvodstvím.

Před deseti lety 16. října 2003 byla na zámku Książ u Wabrzychu podepsána Dohoda o spolupráci mezi Královéhradeckým krajem a Dolnoslezským vojvodstvím. Při této příležitosti byla uspořádaná dvoudenní konference, kde se účastníci obou regionů ohlédli a zhodnotili uplynulých 10 let a prodiskutovali záměry a cíle, kam by měla dále tato úspěšná spolupráce směřovat. Mezi účastníky konference byli statutární zástupci, zaměstnanci partnerů projektů, kteří se zabývají příhraniční a mezinárodní spoluprácí a regionálním rozvojem a zástupci významných organizací (česká a polská část Euroregionu Glacensis, Hospodářská komora, zástupci obcí a měst, neziskových organizací atd.).

Tato dvoudenní konference, která je součástí mikroprojektu „10 let česko-polské spolupráce“, se konala na území obou partnerských regionů. První den probíhala v krásných prostorách zámku Książ u Wabrzychu a druhý den se přesunula do hotelu U Beránka v Náchodě.

Vize do budoucnosti je pokračovat a prohlubovat započatou spolupráci a společnou práci na úrovni regionů, měst, podnikatelských subjektů, hasičských záchranných sborů atd. Společnými silami řešit nelehké problémy a situace, co se především dopravní situace týče, a postupovat k modernizaci komunikací k hraničnímu přechodu.

V tuto chvíle se chystá Operační program přeshraniční spolupráce ČR - PR 2014 – 2020, kde jednou z důležitých bodů další spolupráce bude čerpání a následné využití evropských dotací všemi oprávněnými subjekty. A zvyšovat konkurenceschopnost a rozvoj území po stránce hospodářko-kulturně společenské.

Fotogalerie