Zasedání Výboru AER a Stálé komise pro institucionální záležitosti

4. 5. 2011 Autor: Kateřina Kupečková

Zasedání Výboru AER se konalo v nizozemském městečku ´s-Hertogenbosch 28.-29.4.2011.

Královéhradecký kraj je od listopadu 2010 členem Výboru AER a je tak pouze jediným českým krajem, který má ve Výboru zastoupení. Členem AER je v rámci České republiky i Olomoucký kraj. Cílem Asociace je zviditelnit zájem ve více českých krajích o vstoupení do Asociace evropských regionů, čímž by se zvětšil vliv a kraje by tak mohly prosazovat evropskou politiku přes AER (jako tomu je ve Francii, Německu, Holandsku atd.).

Zasedání Výboru bylo rozloženo do několika bloků, kde se projednávala tématika: financování a členství v AER – cílem AER je do budoucna začleňovat regiony, které mohou získat finanční podporu v rámci politiky soudržnosti a umět regionům nabídnout zisk z členství. Dalším tématem byly Stanovy a jednací řád (volba generálního tajemníka, kterému končí mandát na konci roku 2011) a reporty z jednotlivých komisí (Komise pro regionální rozvoj a ekonomické záležitosti, Sociální záležitosti a zdravotnictví, Kulturu, vzdělání a mládež a v neposlední řadě Stálá komise pro institucionální záležitosti).

Královéhradecký kraj se v rámci AER zviditelnil díky konání Training Academy ve Dvoře Králové nad Labem na téma Evrospkého seskupení pro územní spolupráci.