Účast na AER Crisis Summit - Tváří tvář krizi

2. 10. 2012 Autor: Kateřina Kupečková

Zástupci Královéhradeckého kraje se účastnili konference v italské Pescaře týkající se zhodnocení ekonomické krize a jejích dopadů na regiony Evropy.

Cílem konference bylo zhodnocení ekonomické krize a její dopady na regiony Evropy.

Finanční a hospodářská krize trápí mnoho zemí po celém světě a není zdaleka u konce. Účinnost regionální politiky je přímo ovlivněna rozpočtovými omezeními, která vyžaduje situace. V této souvislosti je evropský mechanismus stability a růstu hlavním prvkem.

Summit v Pescaře umožnil účastníkům důkladnou výměnu názorů ve čtyřech klíčových oblastech: vzdělávání a odborná příprava, eko-inovace, malé a střední podniky, demografické změny a kultura. Zástupci Královéhradeckého kraje se účastnili panelu 1 – Vzdělávání a odborná příprava.

Otázka ohledně zaměstnanosti mládeže je v této době stále relevantní. Nezaměstnanost mladých lidí je velkou krizí. Díky příspěvkům a diskuzi je třeba poučit se z nejúspěšnějších regionů. Velká část přednášejících upozorňovala na důležitost prolínání teorie s praxí (např. stáže ve firmách během studií), ale důležitá otázka je, z čeho budou stáže hrazeny? Většina regionů si nemůže dovolit hradit stážistům placené stáže.

V regionu Abruzzo od roku 2009 zavedli duální vzdělávání (studium + stáže ve firmách) – zaměřeno převážně na průmysl, který je v regionu (např. automobilový průmysl). Ve dnech 18.-19.10.2012 se bude v Bruselu konat Fórum na dovednosti, vzdělávání a zaměstnanost. Fóra se mohou účastnit i regionální politici.

Toto setkání započalo proces, který bude pokračovat až do roku 2013 prostřednictvím dvou dalších summitů, zaměřených na výměnu regionálních úspěšných zkušeností, provádění a výsledky učiněných rozhodnutí. Další setkání jsou plánovány v únoru 2013 ve Varšavě (PL) a v květnu 2013 v Paříži (F).