Letní škola AER 2009

20. 1. 2010 Autor: Kateřina Kupečková

14. ročník letní školy AER a 8. ročník letní školy AER pro mládež se konal od 24. do 29. srpna 2009 ve španělské Valencii.

U příležitosti 14. ročníku letní školy AER a 8. ročníku letní školy AER pro mládež se Valencia stala na jeden týden "hlavním městem evropských vod", kdy téměř 200 dospělých a mládežnických účastníků společně pracovali na rozvoji a sdílení osvědčených postupů na téma udržitelného hospodaření s vodou v evropských regionech. Jedinečný charakter AER letní školy je, že tento proces není vedený jen odborníky a politickými ustanoveními, ale také odráží potřeby a názory mladých občanů z celé Evropy.

Hlavním tématem jednání byla problematika vodního hospodářství a jeho managementu zejména ve vztahu efektivity využití vodních zdrojů v rámci celého oběhového cyklu včetně dopadů na klima a životní prostředí. Pojem povodí je tedy v tomto smyslu chápán v rámci celého uzavřeného cyklu a z toho plyne, že Evropa má dvě povodí, Středozemí a Atlantik.

Bylo poukázáno na skutečnost, že přístup k pitné vodě by měl být chápán jako základní lidské právo, ve skutečnosti se ale stává předmětem obchodu. Z toho důvodu je nutné, aby problematika vodního hospodářství byla pod silným vlivem veřejné správy, která definuje a prosadí veřejný zájem.

Z jednotlivých prezentací rovněž vyplynulo, že některé technologie, které mají mít ekologicky pozitivní dopad (biolíh v palivech) jsou mimořádně náročné na spotřebu vody a v konečném důsledku jejich použití může v určitých oblastech naopak vyvolat ekologický problém.

Za Královéhradecký kraj se letní školy účastnil 2. náměstek hejtmana Ing. Vladimír Derner