V Holovousích o víkendu oslavili vítězství v soutěži Vesnice roku

25. 8. 2013 Autor: Imrich Dioszegi

Holovousy na Jičínsku oslavily v sobotu 24. srpna titul Vesnice roku, který se letos podařilo obci získat. Na návštěvníky čekala mimo jiné hudební vystoupení, plavení koní, sokolníci či ukázky hasičské techniky. Zároveň byl při této příležitosti poklepán základní kámen stavby unikátního Ovocnářského výzkumného institutu (kompletní program akce).

Do letošního ročníku soutěže Vesnice roku, které se mohou zúčastnit obce do 6200 obyvatel, se přihlásilo celkem 31 obcí. Holovousy porota ocenila za zachování původního rázu vesnice, udržování a obnovování místních tradic či za bohatý společenský život v obci. „Vítěz krajského kola soutěže získává odměnu ve výši 500 tisíc korun, které může obec využít například na rozvoj infrastruktury, budování kanalizace nebo rekonstrukci obecních budov,“ řekl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Modrá stuha za společenský život letos směřovala do Havlovic na Trutnovsku, Bílá stuha za činnost mládeže do Dobřan na Rychnovsku a například zelená stuha za péči o zeleň a životní prostředí do Velichovek na Náchodsku.

Soutěž Vesnice roku vyhlašuje ministerstvo pro místní rozvoj společně se Spolkem pro obnovu venkova, Svazem měst a obcí a ministerstvem zemědělství. V loňském roce v Královéhradeckém kraji zvítězila obec Vrbice na Rychnovsku. Více informací o soutěži je možné najít na internetových stránkách www.vesniceroku.cz.

Fotogalerie