Menší křižovatka Mileta by se mohla v Hradci stavět koncem příštího roku

10. 7. 2013 Autor: Imrich Dioszegi

Průjezd křižovatkou Mileta na druhém silničním okruhu v Hradci Králové by mohl být do tří let daleko plynulejší než dosud. Jeden z nejfrekventovanějších hradeckých silničních uzlů, kde se často tvoří dlouhé kolony aut a v dopravních špičkách funguje jako zátka, by se měl dočkat modernizace. Urychlení výstavby Milety má umožnit zjednodušení projektu, který dosud počítal se složitým a nákladným třípatrovým řešením.

„S vedením krajského města a hradeckým Ředitelstvím silnic a dálnic jsme se dohodli na úpravách projektu křižovatky, které zachovají možnost plynulého průjezdu Miletou a současně sníží náklady na výstavbu. Dosavadní projekt obří třípatrové stavby totiž počítal s investicí až 300 milionů korun, což řešení celého problému jen komplikovalo. Po zjednodušení tohoto původního návrhu by měla vzniknout moderní křižovatka bez pater, díky které bude průjezd křižovatkou stejně plynulý,“ uvedl náměstek královéhradeckého hejtmana Karel Janeček.

Realizace projektu, na kterém se nyní pracuje, by měla vyjít na maximálně 100 milionů korun. Společně by se na výstavbě měl podílet stát, který zaplatil zhruba polovinu nákladů. Zbytek by uhradili společně město Hradec Králové a Královéhradecký kraj. „Pokud půjde vše podle optimistických odhadů, mohlo by se na Miletě začít stavět koncem příštího roku a hotovo by bylo během roku 2016,“ uvedl ředitel hradecké správy ŘSD Marek Novotný.

Mileta je jedním z klíčových dopravních uzlů v krajském městě: kříží se tu hlavní silniční okruh, kudy proudí doprava z dálnice D11 na Brno a Ostravu s tepnou, po které míří do města obyvatelé hustě osídleného Moravského předměstí. „Zároveň se na této křižovatce odbočuje k hradecké fakultní nemocnici a využívají ji také sanitky krajské záchranné služby. I proto je urychlené zlepšení průjezdnosti Miletou velice potřebné,“ doplnil náměstek Karel Janeček.