Kvůli extrémnímu suchu nesmí lidé v přírodě rozdělávat táboráky ani s autem či cigaretou do lesa

25. 7. 2013 Autor: Imrich Dioszegi

Kvůli dlouhodobě trvajícímu extrémnímu suchu, které bude podle meteorologů trvat v Královéhradeckém kraji nejméně do konce tohoto týdne, dnes královéhradecký hejtman Lubomír Franc na návrh krajského ředitele hasičů vyhlásil období mimořádných klimatických podmínek. Toto nařízení významně omezuje především nakládání s ohněm: ve volné přírodě a lese či 50 metrů od něj nesmí lidé tábořit či rozdělávat ohně, kouřit v lese či do lesa vjíždět auty.

„Období mimořádných klimatických podmínek v souvislosti se současným suchým a teplým počasím bude platit ode dneška až do odvolání. O všech omezeních, která z tohoto nařízení vyplývají, nyní informujeme starosty všech měst a obcí v našem kraji. Lidé by se měli chovat především ve volné přírodě co nejohleduplněji. Právě tak je možné předejít škodám, které v současném suchém počasí mohou vzniknout,“ uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Podle hasičů přibývá případů požárů souvisejících se současným suchem již nyní. „Během dneška jsme museli zasahovat kvůli tomu například v lese u Týniště nad Orlicí. Vzhledem k předpovědi počasí se riziko požárů zvyšuje každým dnem,“ řekl František Mencl, ředitel Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje.

Vydané nařízení stanovuje podmínky k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru. Podrobně se s ním mohou lidé seznámit například na adrese http://ftp.aspi.cz/opispdf/kraje/2002/kh02-02.pdf.