Královéhradečtí záchranáři jsou nejlepší v Evropě

1. 11. 2013 Autor: Imrich Dioszegi

Tým složený ze záchranářů Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje zvítězil v náročné mezinárodní soutěži praktických záchranářských dovedností, která se uskutečnila koncem minulého týdne v polském Krakově. Trojice královéhradeckých záchranářů doplněná dvěma kolegy z jiných regionů reprezentovala Českou republiku v silné konkurenci dalších evropských států.

V soutěži se posuzovalo celkové provedení zákroku na simulovaných případech, kterým záchranáři denně čelí. „Důležitým faktorem je samozřejmě odborný medicínský přístup a kvalita resuscitace, která výrazně ovlivňuje pacientovu šanci na přežití. V soutěži se hodnotila také komunikace a souhra týmu či postupy zákroku v souladu s nejnovějšími doporučeními pro resuscitaci,“ popsal kritéria soutěže Tomáš Ježek z královéhradecké zdravotnické záchranné služby, který byl členem vítězného českého týmu.

Český tým vedl vedoucí lékař hradecké Letecké záchranné služby Anatolij Truhlář, dalšími členy byli zdravotníci a lékaři Jiří Nový a Tomáš Ježek ze Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje, David Peřan, ze Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy a Zuzana Sedláčková ze Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje.

Čeští záchranáři v sobotním finále porazili resuscitační tým z Holandska. „Vynikající výsledky našich záchranářů v soutěžích jsou jen potvrzením vysoké úrovně jejich působení v terénu. Ty patří právě v Královéhradeckém kraji k nejlepším v Evropě. Vloni se podařilo záchranářským týmům v regionu obnovit srdeční činnost u téměř 41 % všech zástav, což je úctyhodný výkon,“ řekl ředitel královéhradecké zdravotnické záchranné služby Jiří Mašek.

Soutěž mezinárodních resuscitačních týmů nemocnic a záchranných služeb pořádala Evropská resuscitační rada v rámci oslav své pětadvacetileté existence. Výkony soutěžních týmů hodnotili rozhodčí prostřednictvím pacientského simulátoru, na kterém záchranáři poskytovali péči nemocným v kritickém stavu a se srdeční zástavou.

Autoři evropských statistik uvádějí průměrné přežití mezi 3,2 až 8,7 %. Při vzniku srdeční zástavy přímo v Hradci Králové je šance na přežití nejvyšší: 16,2 %. Na výborných výsledcích hradecké záchranky se kromě profesionální přípravy všech zaměstnanců podílejí i operátoři Krajského zdravotnického operačního střediska, kteří vytěží z příchozího hovoru maximum informací a vedou svědky srdeční zástavy v poskytování nepřímé srdeční masáže až do příjezdů záchranářů. Klíčovou roli při záchraně života pacientů v kraji hraje také vysoká odborná úroveň zdravotní péče, kterou poskytují zdravotníci v oblastních nemocnicích a ve fakultní nemocnici.

Fotogalerii ze soutěže si můžete prohlédnou zde.