Kraj se cvičil na postup při black-outu

4. 9. 2013 Autor: Imrich Dioszegi

Co všechno je třeba udělat, koho kontaktovat a jak postupovat při masivním výpadku elektrické energie ve východních Čechách? Právě na tyto otázky odpovědělo cvičení, které proběhlo první zářiové úterý a středu v Královéhradeckém a Pardubickém kraji s názvem Restart 2013. Tématem tohoto cvičení bylo řešení plošného dlouhodobého výpadku při tak zvaném black-outu.

„Cílem bylo prověřit akceschopnost a reakci vybraných ústředních správních úřadů, určených subjektů kritické infrastruktury, orgánů Královéhradeckého a Pardubického kraje a složek integrovaného záchranného systému kraje. V našem kraji se například prověřil plán svolání krizového štábu či materiálně technické zabezpečení činnosti krizového štábu,“ uvedl vicehejtman Otakar Ruml, který se cvičení také zúčastnil.

V úterý 3. září u Železnice na Jičínsku energetici představili scénář cvičení a přímo v terénu předvedli stavbu náhradního stožáru pro vedení velmi vysokého napětí 400 kilovoltů. Součástí byla také záchrana nevolností postiženého technika ze stožáru. Ve středu cvičení stavu nouze proběhlo štábní formou. Odběratelů elektřiny se cvičení nijak nedotklo.

Fotogalerie