Kraj rozdělil 22 milionů na odstranění prvních povodňových škod mezi pět desítek obcí

28. 6. 2013 Autor: Imrich Dioszegi

Přes 22 milionů korun na odstranění prvních povodňových škod rozdělili zastupitelé Královéhradeckého kraje mezi 56 měst a obcí, které začátkem června zasáhly záplavy. Nejvíce peněz na obnovu směřuje do nejpostiženějších míst v Krkonoších a Podkrkonoší: do Svobody nad Úpou, Rudníku a Hostinného.

„Na mou žádost o pomoc poslalo ministerstvo financí do našeho kraje celkem 30 milionů korun na pokrytí prvotních nákladů a nezbytná opatření přijatá při řešení krizové povodňové situace. Další peníze na odstranění následků povodní v městech a obcích našeho kraje poskytla také asociace krajů a také města a obce, kterých povodeň se nedotkla, prostřednictvím krajského povodňového konta. Pět milionů korun uvolnil i náš krajský rozpočet. Zastupitelé dnes schválili první část finančních prostředků: práce v obcích totiž stále pokračují a budou potřeba další peníze,“ řekl královéhradecký hejtman Lubomír Franc.

Na krajském majetku nadělaly povodně škody za 75 milionů korun. Nejvíce poškozené jsou silnice II. a III. třídy a mosty, kde na odstranění následků bude třeba 66 milionů korun. Velká voda se dotkla také středních škol v Hostinném, kde vznikla škoda za více než osm milionů korun. Povodněmi byly dotčeny také krajské ozdravovny.

Na majetku měst, obcí i kraje nadělaly červnové povodně škody za celkem více než půl miliardy korun. Další stomilionové škody hlásí Krkonošský národní park či Povodí Labe.

V souvislosti se záplavami vyhlásil kraj povodňovou sbírku, na jejímž kontě se za dva týdny sešel více než jeden milion korun, který poslaly města i jednotlivci.

V Královéhradeckém kraji dnes o půl noci skončí nouzový stav, který trval téměř čtyři týdny. Ten umožnil pružnou organizaci prací, díky kterým obce odstraňují povodňové škody. Povodně zasáhly v kraji více než 125 obcí.