Díky opravenému mostu v Bartošovicích je snazší provoz na hranici

11. 10. 2013 Autor: Imrich Dioszegi

Provoz na česko-polské hranici v Orlických horách je díky rekonstrukci a modernizaci mostu a silnice u Bartošovic plynulejší. Během letošního léta tam silničáři opravili most přes Bartošovický potok a silnice jsou nyní na dvou místech rozšířené, aby se na nich mohly vyhýbat protijedoucí automobily. Za stavební práce zaplatil Královéhradecký kraj bezmála 3 miliony korun.

„Na silnici třetí třídy vznikly výhybny, díky kterým je obousměrný provoz plynulejší i bezpečnější. Zmodernizovaná silnice má díky stavbě také nové odvodnění. Stávající most se dočkal kompletní opravy ve spodní i nosné části konstrukce. Zároveň dostala novou nástupní plochu i tamní autobusová zastávka,“ řekl krajský náměstek pro oblast dopravy Karel Janeček.

Kvůli stavbě bylo třeba na čas silnici úplně uzavřít. Chodcům sloužila během prací na mostu dokonce provizorní lávka přes potok. Rekonstrukcí za jeden milion korun nedávno prošel i další most v Bartošovicích v Orlických horách. Šlo o další z projektů, které zajistily dopravní dostupnost hraničních přechodů v česko-polské příhraniční oblasti. Mezi jiné podobné akce patřila i rekonstrukce silnice k hraničnímu přechodu Olešnice – Lewin Klodski za téměř 46 milionů korun. Kraj tehdy na tyto dva projekty získal peníze z Evropské unie.

Královéhradecký kraj se stará o více než 3300 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. Na modernizaci své silniční sítě již získal z evropských finančních zdrojů zhruba dvě miliardy korun.