Cyklistický víkend v Královéhradeckém kraji

21. 8. 2013

Minulý víkend patřil v Královéhradeckém kraji cyklistům všech věkový kategorií. Nejprve se v pátek 16. srpna uskutečnila na Ulrichově náměstí v Hradci Králové již 48. Velká cena města Hradec Králové. Zde už od 16.00 startovaly nejprve dětské závody, které nabídly starty hned čtyř věkových kategorií a na jejichž startu se sešlo kolem 60 malých a velkých závodnic. Po honorování cyklistických nadějí přišla na řadu další kategorie. Tentokrát to byli amatérští Hobby závodníci, kteří v 17.00 vystartovali na 1200 m dlouhý okruh, kde bojovali 40 minut o celkové vítězství. Ze 75 přihlášených byli nakonec nejrychlejšími v mužích hradecký Martin Splítek ze Specialized Concept Store a v ženách Veronika Bláhová z Drásal team Holešov.

Vrcholem pak byla hlavní Velká cena Města Hradec Králové vypsaná pro kategorii Elite a U23. Na startu se objevili všichni závodníci startující i v sobotní Grand Prix Královéhradeckého kraje, ale mimo to i jednotlivci mezi nimiž nechyběl například olympijský vítěz z Londýna 2012 v XC MTB Jaroslav Kulhavý. Tento závod byl vypsán jako hladké kritérium s honorovanými průjezdy, proto bylo celý závod o co bojovat. Nejvyšší finanční odměna a také titul celkového vítěze byl vypsán pro nejrychlejšího v posledním kole. Tím se stal německý závodník Willi Willwohl z LKT Brandenburg, druhý poté skončil Alois Kaňkovský z Dukly Praha a třetím byl Julian Alaphilippe z Etixxu Ihned.

Na uzavřené okruhu 48. Velké ceny města Hradec Králové se sešlo odhadem 3000 diváků.

O den později se cyklistické dění přesunulo do Opočna, kde byl letošní start i cíl druhého ročníku Grand Prix Královéhradeckého kraje, která byla i opět zapsaná do kalendáře světového poháru a kategorie UCI 1.2. I tomuto hlavnímu závodu kategorie Elite a U23 předcházelo klání amatérský hobby cyklistů. Těch se na start postavilo celkem 252 a úderem jedenácté hodiny vyrazili směrem k Orlickým horám, aby zde absolvovali 108 km dlouhý okruh. I v tomto závodě se ukázal jako nejsilnější Martin Splítek, který tuto trasu zvládl v čase 2:57:54.

Hlavním závodem však byla opět kategorie Elite, ve které se objevilo na startovní čáře celkem 19 kontinentálních týmů z Německa, Slovinska, Polska, Slovenska, Itálie, Maďarské a také včetně všech nejlepších českých týmů. Tyto profesionální cyklisty, čekalo celkem 190 km, které absolvovali na téměř stejném okruhu jako před nimi hobby závodníci a ten ještě doplnili o šest závěrečných kol v okolí Opočna. Závod se jel ve velmi vysokém tempu a jeho náročný profil značně prověřil výkonnost jednotlivých závodníků. Vítězem Grand Prix Královéhradeckého kraje se nakonec stal Petr Vakoč z týmu Etixx Ihned před domácím Josefem Hoškem ze spolu pořádajícího týmu Bauknecht Author a třetí skončil slovinský mistr Luka Pibernik z týmu Radenska.

Během obou sobotních závodů bylo v prostoru startu a cíle a po celé trati odhadem kolem 8 000 diváků a příznivců cyklistiky.

Fotogalerie