Změna jízdních řádů prospěje hlavně školákům

27. 8. 2014

Na několika autobusových linkách v Královéhradeckém kraji dojde 31. srpna 2014 v celostátním termínu ke změnám jízdních řádů. Změny byly zapracovány především na podnět měst a obcí, případně samotných cestujících. Nejvíce se úpravy dotýkají školních spojů, ale posílí se i víkendové spojení na Královédvorsku.

Změna jízdních řádů prospěje hlavně školákům

„Vyslyšeli jsme podněty především k úpravě jízdních řádů školních spojů. Delší dobu jsme například řešili problém brzkého příjezdu dětí z Říček do školy do Rokytnice. Letos se podařilo najít kompromis. Spoj z Bartošovic pojede už v 7:12 a nově obslouží právě Říčky. Děti pak budou u školy v 7:45,“ říká náměstek hejtmana a radní pro dopravu Karel Janeček.

Změny školních spojů se ale netýkají pouze dětí v Říčkách. Podobné zlepšení čeká také děti ze Ždírnice na Vrchlabsku, které dojíždí do školy do Dolní Kalné. Původně jel autobus už v 6:05, změnou se ale odjezd posouvá na 6:46. Dochází i k úpravám času odjezdu linky 660203/50 kvůli nově otevřené speciální škole pro děti se zdravotním postižením v Bartošovicích. Linka spojuje Žamberk a Bartošovice, přičemž bude dále obsluhovat ještě chráněné dílny v Neratově. Kraj také převzal náklady na zavedení autobusových spojů do Stěžer, kde je jím zřizovaná Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola. „Dosud bylo spojení zajišťováno speciálními spoji hradecké MHD, které financovali studenti společně s obcí Stěžery. Nově budou mít studenti po předložení průkazu dopravu do školy zdarma,“ doplňuje náměstek Janeček.

Víkendové spojení se pak posílí na Královédvorsku. Na lince Dvůr Králové – Vítězná – Dvůr Králové bude obnoven ranní sobotní spoj s odjezdem v 6:50 ze Dvora Králové, v 7:17 ze zastávky Vítězná, Kocléřov, kašna s příjezdem zpět do Dvora v 7:39. „Je tak umožněn přestup na spoje směr vlakové nádraží. Spoj jsme obnovili za finanční spoluúčasti obce Vítězná a jeho využití budeme sledovat,“ vysvětluje náměstek Janeček. Podle něj je pak možné uvažovat do budoucna i o dalším posílení víkendové dopravy.

Seznam významných změn a soupis veškerých změn najdete v přiložených souborech.

Soubory ke stažení