Zlatým erbem se pyšní Rychnov nad Kněžnou a Lovčice. Nejlepší elektronickou službu poskytuje Hradec Králové

14. 3. 2017

Výsledky krajského kola soutěže Zlatý erb, ve které soutěží obce a města se svými webovými stránkami, byly vyhlášeny dnes odpoledne. Z obcí Královéhradeckého kraje mají nejlepší webovou prezentaci Lovčice. Mezi městy zvítězil Rychnov nad Kněžnou a po čtyřech letech tak na první příčce nahradil Broumov, který ale letos vůbec nesoutěžil. Cenu za nejlepší elektronickou službu si odnesl hradecký portál „Otevřená data“.

Zlatým erbem se pyšní Rychnov nad Kněžnou a Lovčice. Nejlepší elektronickou službu poskytuje Hradec Králové

Smyslem soutěže je přibližování moderních informačních technologií každodennímu životu občanů. To je důležité hlavně v případě menších sídel. Díky rozšiřování a zkvalitňování služeb a zpřehledňování informací poskytovaných místními samosprávami nejsou lidé na venkově tolik znevýhodňování geografickou odlehlostí. Na kvalitním webu své obce najdou podstatné informace z bezprostředního okolí a řada originálních aplikací na stránkách spádových měst jim může dokonce ušetřit cestování za úřady,“ řekl hejtman Jiří Štěpán, který dnes předal ocenění úspěšným účastníkům.

Také letos byla úroveň hodnocených webů velice vyrovnaná. V kategorii obcí překvapila dobrá připravenost pro zobrazení na mobilních zařízeních. Naopak nedostatky byly převážně v povinně zveřejňovaných informacích, které se letos hodnotily ve dvou kategoriích – základní a rozšiřující, a nejvíce uškodily nováčkům v obou kategoriích. Všechny hodnocené elektronické služby byly funkční, smysluplné a užitečné. Role porotců proto nebyla vůbec jednoduchá.

V kategorii obcí se nakonec za prvními Lovčicemi umístily Nepolisy a Podbřezí. Mezi stránkami měst si nejlépe vedly weby Rychnova nad Kněžnou, Náchoda a Jičína. Nejlepšími elektronickými službami byly vyhlášeny projekty „Otevřená data Hradec Králové“, „Informační povodňová služba města Jičín“ a dobrušská mobilní aplikace „V obraze“. Do celostátního kola postupují weby Rychnova, Hradce Králové a Nepolis, protože podle propozic nemohou Lovčice jakožto loňský oceněný účastník celostátního kola letos reprezentovat.

Výsledky celostátního kola budou již tradičně vyhlášeny na konferenci Internet ve státní správě a samosprávě, kterou bude Hradec Králové hostit ve dnech 3. a 4. dubna.

V Královéhradeckém kraji se do soutěže přihlásilo celkem 36 projektů ve čtyřech kategoriích včetně celostátně hodnoceného nejlepšího webu s turistickou prezentací. O Zlatý erb soutěžilo osm měst, deset obcí a městysů a deset elektronických služeb. Dalších osm webů pak na celostátní úrovni soutěží v kategorii nejlepší turistické prezentace. V rámci celé republiky se letos přihlásilo rekordní množství projektů – 504. V loňském roce jich pro srovnání bylo 302.

V loňském roce zaznamenal se svým webem velký úspěch Broumov, který coby reprezentant Královéhradeckého kraje zvítězil v celostátním kole. Mezi obcemi obsadily třetí místo v rámci České republiky Lovčice.

Fotogalerie