Zlatý poklad z Náchodska bude k vidění jen jediný den

16. 10. 2019

Na Náchodsku objevil muž venčící psa zlaté dráty z mladší doby kamenné. Nález je co do množství a zachovalosti ojedinělý. Archeologové poklad představí veřejnosti jen v sobotu 19. října v rámci Mezinárodních dnů archeologie.

Zlatý poklad z Náchodska bude k vidění jen jediný den

Nečekaný nález objevil muž při venčení psa v lesích nad Náchodem. Na plácku rozrytém od divokých prasat si všiml ze země trčícího konce drátu. Nálezce si nejprve myslel, že to je pytlácké oko. Když z hlíny vyhrabal devět klubek drátu, považoval je za odpad. Doma zjistil, že našel zlatý poklad, který předal pracovníkům Muzea Náchodska.

„Devět zlatých nekonečných spirálek je starých zhruba 3000 let. Zlaté spirálky nesloužily jako šperk či nástroj, ale jde o polotovar určený pro další zpracování. Nad Náchodem bylo objeveno celkem 257 gramů zlata, přičemž spirály byly téměř neporušené. Podle odborníků je nález díky své zachovalosti a objemu jedinečný,“ uvedl archeolog náchodského muzea Jan Košťál.

Zlatý drát vznikl stejnou technologií, z čehož archeologové soudí, že byl vyroben v jedné dílně ve stejnou dobu. Drátky vytvořil dávný řemeslník tak, že roztepal zlato do tenkého plechu, následně jej sroloval a svařil. Jelikož jsou drátky takřka neporušené, nemohly být používány dlouho a brzy po výrobě ukryty. Zda si zlato na svahu někdo uschoval či je tam zanechal jako obětinu bohům, už dnes říci nelze, protože v jejich okolí archeologové nenašli žádné další předměty, například střepy keramiky, které by jim pomohly s bližším určením.

Zlatý poklad bude vystaven jen 19. října

Zlatý poklad bude z bezpečnostních důvodů vystaven v náchodském muzeu pouze jediný den, a to v sobotu 19. října 2019 v rámci Mezinárodního dne archeologie.

V budově stálé expozice Muzea Náchodska v Broučkově domě na Masarykově náměstí čp. 18 a ve Staré radnici čp. 1 se uskuteční od 10 do 17 hodin celodenní program. Děti si například zábavnou formou vyzkoušejí činnost archeologů a dalších odborných pracovníků.

Zlatý poklad z Náchodska bude k vidění jen jediný den

Program dne archeologie se spojí s oslavami 140 let založení muzea, zájemci si budou moci prohlédnout nejstarší archeologické přírůstky muzea. V 10.45 hodin bude představen „zlatý poklad“, jeden z největších pravěkých zlatých depotů v rámci ČR.

Součástí dne archeologie bude program přednášek:

11:00 – Archeolog Jan Karel Hraše

13:00 – Památková péče v době vzniku náchodského muzea

14:00 – Depoty na území Náchodska

15:00 – Archeologický výzkum na D11 H. Králové–Jaroměř