Zemědělci oslavili konec žní v Hradci Králové

21. 9. 2022

Konec žní oslavili zemědělci v polovině září v Hradci Králové, kde se uskutečnil již 18. ročník Královéhradeckých krajských dožínek. Šimkovy sady v Hradci Králové zaplnili vystavovatelé zemědělské techniky i hospodářských zvířat, konaly se zde dožínkové trhy a své výrobky na nich nabízeli regionální producenti. Během dožínek byli oceněni nejlepší zemědělci z rostlinné a živočišné výroby a úspěšní studenti středních škol se zemědělským zaměřením. Pořadatelé také vyhlásili výsledky soutěže Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje, kde se absolutním vítězem stala vejce ze slepičí farmy v Kosičkách.

Zemědělci oslavili konec sklizně
Hejtman Martin Červíček převzal od krajských zemědělců symbolický věnec na znamení ukončení žní.

„Královéhradecký kraj je jedním z významných zemědělských regionů v republice. Královéhradecké krajské dožínky jsou oslavou práce zemědělců a za jejich celoroční úsilí jim děkuji, jsem ale přesvědčen o tom, že my, představitelé veřejné samosprávy v regionu, bychom měli v maximální možné míře podporovat zemědělství. Nemám teď na mysli pouze podporu regionálních produktů či poskytování krajských dotací, ale musíme průběžně přizpůsobovat národní zemědělskou politiku tak, aby naši zemědělci a chovatelé byli konkurenceschopní. Podpoříme tak nejen zemědělskou bezpečnost země a současně i rozvoj daného regionu,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Po třech letech se letošní oslavy konce sklizně uskutečnily během dvou dnů. Pátek pod názvem Den propagace zemědělství nabídl nejen žákům z mateřských a základních škol ale i široké veřejnosti možnost poznat způsob pěstování rostlin, chov hospodářských zvířat a ochrany přírody.

Během soboty se uskutečnil hlavní program hradeckých dožínek. V Šimkových sadech mohli návštěvníci spatřit kromě tradiční výstavy hospodářských zvířat a ukázek práce se zvířaty také rozšířenou výstavu divácky atraktivní zemědělské techniky.

Neoddělitelně k dožínkovému dění také patřilo oceňování zemědělců, hudební vystoupení královéhradeckých skupin, ochutnávky regionálních potravin a pro návštěvníky spousty dalších atraktivních zážitků.

„Máme velkou radost, že se nám podařilo díky velkorysé spolupráci Královéhradeckého kraje a také vstřícnosti města Hradec Králové rozšířit dožínkové oslavy o páteční Den propagace zemědělství, díky kterému můžeme populární formou přiblížit svět zemědělství školní mládeži. Chtěla bych také poděkovat vedení Královéhradeckého kraje, že nás od prvopočátku znovuobnovení dožínek podporuje a speciálně pak hejtmanovi kraje Martinu Červíčkovi, že opět převzal záštitu nad celou dožínkovou akcí,“ uvedla ředitelka regionální agrární komory Hana Pisarčíková.

Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje

Zemědělci oslavili konec sklizně

Během hradeckých dožínek vyhlásili výsledky soutěže Potravina a potravinář Královéhradeckého kraje. Ta vznikla, aby propagovala místní zemědělské a potravinářské výrobky. Má pomoci k udržení tradic, podpoře zaměstnanosti, ekonomickému růstu a zvýšení povědomí místních spotřebitelů i turistů v kraji o regionálních výrobcích. O vítězích v této soutěži rozhodují sami spotřebitelé, s výrobky se mohou setkat na ochutnávkách při různých akcích. Soutěž je podporována Královéhradeckým krajem.

Alkoholické a nealkoholické nápoje – Královéhradecká káva od Nožičků (Nožička s.r.o.)

Pekárenské a cukrárenské výrobky – Kváskový řemeslný chléb – oliva (Nožička s.r.o.)

  • Rodinné pekařství a cukrářství Nožičkových vzniklo v roce 2012 a je založeno na pečlivé ruční výrobě z těch nejkvalitnějších surovin. V pekárně vyrábí různé řemeslné kváskové chleby a pečivo. Kromě skvělých zákusků, koláčků a vyhlášených sušenek si zde můžete zakoupit také kávu praženou podle vlastního receptu.
Maso a masné výrobky – Sumeček ze Stračova – uzený filet (Zemědělská akciová společnost Mžany, a.s.)
  • Zemědělská akciová společnost Mžany, a.s. se zabývá chovem českého strakatého skotu, produkuje mléko a hovězí maso. Rostlinnou výrobu zastupuje produkce tržních i krmných plodin. V roce 2018 však společnost začala opuštěný kravín uprostřed Stračova a začala zde chovat na toto místo netypické zvíře – sumečka afrického. Rybí chov je pečlivě sledovaný a zákazníci si mohou odsud odnést rybu živou, filetovanou či uzenou.
Mléko a mléčné výrobky – Čerstvý sýr s italským kořením (Karsit Agro, a.s.)
  • Společnost Karsit Agro, a.s. hospodaří na polích a loukách kolem Jaroměře a Dvora Králové nad Labem. Zákazníkům nabízejí ke koupi kromě hovězího a vepřového masa také čerstvé mléko a mléčné výrobky jako je kefír, jogurt, ručně zpracovaný sýr či dokonce přepuštěné máslo.
Ovoce, zelenina a výrobky z nich – Jablečné odrůdové mošty (Zemědělské družstvo Dolany)
  • Zemědělské družstvo Dolany je kromě rostlinné a živočišné výroby také významným pěstitelem ovoce. V sadech o výměře 198 hektarů rostou zejména jablka, hrušky a slivoně. Část produkce jde do prodeje, část se zpracuje na odrůdové mošty od nejsladších z odrůdy Gala, přes aromatické Jonagored, až po výrazný Topaz.
Ostatní – Rokytnický med lesní květový (Včelí farma Rokytník)
  • Včelí farma Rokytník leží v malebné krajině CHKO Broumovsko, kde chová 300 včelstev v nástavkových uteplených úlech umístěných na kočovných rámech. Nástavkový systém umožňuje přirozené vedení chovu silných včelstev a kočování poskytuje možnost být ve správnou chvíli na správném místě snůškového zdroje.
Suroviny – Vejce M7 vařená barvená – velikonoční z chovu na podestýlce (Vejce Kosičky, s.r.o.)
  • Společnost Vejce Kosičky již přes padesát let produkuje konzumní vejce a vaječnou melanž. V současné době firma využívá jednu z nejmodernějších třídíren vajec v republice, která zvládne vytřídit 120 000 ks vajec za hodinu.
ABSOLUTNÍ VÍTĚZ Vejce M7 vařená barvená – velikonoční z chovu na podestýlce (Vejce Kosičky, s.r.o.)

Ocenění zemědělců z rostlinné výroby

Zemědělci oslavili konec žní v Hradci Králové

Statek Dlouhé Dvory s.r.o. (okres Hradec Králové)

  • Statek Dlouhé Dvory obhospodařuje cca 650 ha v úrodné oblasti 10 km západně od Hradce Králové směr Hořice v oblasti bojiště prusko-rakouské války.vSpolečnost se specializuje na pěstování obilnin zejména potravinářské pšenice a sladovnického ječmene, řepky, cukrové řepy a hrachu. Pestrý osevní postup doplňuje v menší míře mákem a svazenkou. V letošním roce se může pochlubit celkovým průměrným výnosem pšenice 9,34 t/ha a jarního ječmene 8,4 t/ha.
Zemědělské družstvo Podchlumí Dobrá Voda (okres Jičín)
  • Zemědělské družstvo Podchlumí Dobrá Voda hospodaří na cca 1150 ha zemědělské půdy mezi Hořicemi a Ostroměří a provozuje rostlinnou i živočišnou výrobu. Rostlinná výroba je zaměřena na pěstování cukrovky (cca 250 ha) a pšenice (cca 400 ha), u které se letos podařilo dosáhnout výnosu 9,33t/ha. Z dalších plodin pěstuje řepku, mák, ječmen ozimý a krmné plodiny – vojtěšku a kukuřici. Produkce živočišné výroby je zaměřena na chov skotu plemene ČESTR. Specialitou podniku je pěstování zelí na výměře 25–30 ha. Většina zelí je zpracována ve vlastní krouhárně na produkci kysaného zelí, které je dodáváno do obchodní sítě pod značkou Dobrovodské kysané zelí – bílé i červené. Část produkce je prodávána v čerstvých hlávkách a velmi populární je prodej krouhaného zelí maloodběratelům k vlastnímu domácímu nakládání, který bude i letos zahájen koncem září.
UNIAGRO, s.r.o. (okres Náchod)
  • Společnost Uniagro, s.r.o. Zaloňov hospodaří v kraji Boženy Němcové, sochaře Matyáše Brauna a hraběte Šporka na soutoku tří řek: Labe, Úpy a Metuje. Firma obhospodařuje 1220 ha zemědělské půdy a zabývá se klasickým zemědělstvím, tedy rostlinnou a živočišnou výrobou. V živočišné výrobě se zaměřuje na produkci mléka od 200 dojnic Českého červenostrakatého skotu s uzavřeným obratem stáda. Na úseku rostlinné výroby společnost preferuje produkci kvalitní potravinářské pšenice, dále pěstuje cukrovku, řepku, hrách, mák, ječmen jarní a pro živočišnou výrobu kukuřici, vojtěšku a ječmen ozimý.
Ladislav Chmelík (okres Trutnov)
  • Soukromý zemědělec z Vlčkovic v Podkrkonoší obhospodařuje cca 500 ha zemědělské půdy v nadmořské výšce 300–500 m. n. m., z toho asi 460 ha orné půdy. Pěstuje obiloviny, hrách, řepku, dále trávy, pelušku a hořčici na osivo a česnek. Pole má v perfektním stavu. V letošním roce se mu podařilo dosáhnout výnosu u ozimé pšenice 9,98 t/ha. Obzvláště ho letos potěšil výsledek u ozimé řepky, která přes počáteční slabý vývoj porostu dokázala udělat výnos v průměru 3,7 t/ha.
Podorlické zemědělské družstvo Ohnišov (okres Rychnov nad Kněžnou)
  • Podorlické zemědělské družstvo Ohnišov hospodaří v nadmořské výšce 320–720 m. n. m. na 1532 ha zemědělské půdy a suverénně obhajuje své loňské vítězství. Zabývá se už druhým rokem variabilním pěstováním obilovin, řepky, máku, luskovin, brambor, trav na semeno a hlavně výrobou objemných krmiv k zajištění poměrně velké živočišné výroby, která čítá 643 dojnic s uzavřeným obratem stáda. Letošní výnosy u ozimé řepky dosáhly 4,61t/ha, u ozim. pšenice 9t/ha a ozimého žita 10,3t/ha.

Ocenění zemědělců z živočišné výroby

Zemědělci oslavili konec žní v Hradci Králové

Zemědělská akciová společnost Mžany, a.s. (okres Hradec Králové)

  • Zemědělská akciová společnost Mžany se v živočišné výrobě se specializuje na chov Českého strakatého skotu, kde dosahuje užitkovosti 452 krav, 8 699 kg mléka, při obsahu tuku v průměru 3,96 % (tj. 344 kg), procento bílkovin 3,46 (tj. 301 kg). V současné době Zemědělská akciová společnost Mžany, a.s. chová cca 570 ks dojnic. Celkem chová cca 1 500 ks hovězího dobytka. Obrat stáda je uzavřený. Jedná se o šlechtitelský chov skotu, kdy jeho potomstvo žije například v Kazachstánu, Uzbekistánu, Srbsku, Turecku, Polsku, Tunisu a na Ukrajině. Dále v roce 2018 založilo vedení společnost chov akvakulturních ryb – sumečka afrického a je dnes největším chovatelem této ryby v republice.
AGROCHOV SOBOTKA a.s. (okres Jičín)
  • Akciová společnost hospodaří v oblasti Českého ráje a chová celkem 3 720 kusů skotu červenostrakatého plemene. Základem je 1 020 dojných krav s užitkovostí přes 8 000 kg mléka. V roce 2021 činila průměrná denní dodávka 21,5 tisíce litrů mléka s realizační cenou 9,00 Kč. Ostatní tvoří jalovice v uzavřeném obratu stáda. Při úspěšné selekci je prodáno a vyvezeno do zahraničí každoročně na 100 kusů březích jalovic. Za poslední čtyři roky byly dostavěny dvě nové stáje pro výkrm býků o kapacitě 550 ks. V roce 2021 prodala společnost 765 vykrmených býků.
ZEPO Bohuslavice, a.s. (okres Náchod)
  • Společnost hospodaří na výměře 1 890 ha zemědělské půdy, z části na extrémně těžké jílovité půdě. Pro živočišnou výrobu byla v roce 2019 dokončena výstavba nové mléčné farmy s kapacitou 600 kusů dojnic převážně holštýnského plemene. Dojí se třikrát denně v dojírně Fullwood Apollo pro 32 krav. Průměr na dojenou krávu činí 42,28 kg mléka s průměrným obsahem tuku 3,65 a bílkoviny 3,4 %. Celkem za laktaci nadojí krávy v průměru 13 000 litrů mléka.
Karel Skutil (okres Trutnov)
  • Soukromý zemědělec z Pilníkova obhospodařuje asi 250 ha zemědělské půdy, z toho asi 150 ha orné půdy. Chová 120 ks dojnic a 160 ks ostatních kategorií skotu, je chovatelem koní. Na farmě uplatňuje inovativní postupy, jeho dojnice dojí dva dojící roboti. Stáj pro dojnice prošla modernizací tak, aby maximálně vyhovovala požadavkům chovaných dojnic. Část nadojeného mléka zpracovává ve vlastní sýrárně a na farmě provozuje také úspěšný penzion.
Horal, akciová společnost, Hláska (okres Rychnov nad Kněžnou)
  • Akciová společnost hospodaří na 1 330 hektarech zemědělské půdy v oblasti Orlických hor, v nadmořské výšce 300 až 800 metrů. Nosným odvětvím živočišné výroby je chov skotu a výroba mléka. U 290 krav českého strakatého plemene se daří v posledních letech zvyšovat užitkovost a současná dojivost 8550 kg mléka na dojnici patří mezi nejlepší v okrese.

Speciální ceny

AG – Horní Rybníky s.r.o. (živočišná výroba – chov prasat)

  • Soukromá společnost vznikla v roce 1994 a navázala tak na dlouholetou šlechtitelskou práci chovatelů prasat v Zábrodí. Chovají 560 ks prasnic a z toho je 111 ks ve šlechtitelském chovu. Ocenění si zaslouží za dlouhodobé výsledky v chovu prasat dosahované ve všech kategoriích chovu od narození selat až po výkrm, každoroční zdokonalování technologií i v době pro chov prasat velmi nepříznivé a v neposlední řadě za trvalý vzestup reprodukčních ukazatelů v rámci provozování šlechtitelského chovu plemene české bílé ušlechtilé, které je základním mateřským plemenem národního šlechtitelského programu chovu prasat CzePig.
EKOFARMA TŮMOVÁ (vítěz kategorie chovatelů ovcí a koz)
  • Anna Tůmová je již druhou generací ovčáků v Teplicích nad Metují. V minulosti provozovala ubytování na ekofarmě a obchod s vlastními bioprodukty. V současné době se jedná hlavně o výrobky z ovčí vlny a vynikající perníčky. V regionu byla průkopnicí ve zpracování ovčí vlny. Začínala v 90 letech samoukou přadení ovčí vlny na kolovrátku. V roce 1995 získala certifikát jako první zpracovatel ovčí vlny v republice. Od tohoto roku jezdí na výstavy a věnuje se propagaci tradice zpracování ovčí vlny tímto způsobem.
Základní organizace Českého svazu chovatelů Česká Skalice (vítěz kategorie drobnochovatelů)
  • Spolek je velmi aktivní zvláště pod novém vedení. Dvakrát do roka pořádá chovatelské výstavy ve svém areálu. Čtyřikrát do roka pořádá fauna trhy a myslí i na budoucnost, protože spolek založil také kroužek mladých chovatelů.
Farma bratrů Daniela a Pavla Havlíčkových v Klášteře nad Dědinou (nejlepší rodinná farma vyhlášená Asociací soukromého zemědělství)
  • Farma bratrů Havlíčkových hospodaří v obci Klášter nad Dědinou na výměře 350 ha, z toho na 15 ha luk. Pěstují pšenici, oves, cukrovku, řepku, sóju, pelušku a zelí. Část vypěstovaného zelí krouhají a prodávají ze dvora. Poskytují služby kombajnem a další mechanizací, osekávají a udržují polní cesty.

Ocenění úspěšných studentů středních škol se zemědělským zaměřením

Zemědělci oslavili konec žní v Hradci Králové

Michal Semenec (Střední škola technická a řemeslná Nový Bydžov)

  • Michal Semenec je úspěšným absolventem Střední školy technické a řemeslné Nový Bydžov oboru Opravář zemědělských strojů. Michal složil všechny tři části závěrečné zkoušky na výbornou, dále bude na Střední škole technické a řemeslné Nový Bydžov pokračovat v nástavbovém studiu zemědělského zaměření. Během uplynulých tří let měl výborné výsledky v teorii i praxi. Michal dále vzorně reprezentoval školu na Národním kole dovedností žáků zemědělských oborů z celé ČR v Bystřici pod Pernštejem, kde obsadil v konkurenci 32 žáků 8. místo. V již tradičním Regionálním kole jízdy zručnosti s traktorem a s vlekem Královéhradeckého a Pardubického kraje obsadil Michal na autocvičišti v Hlušicích 4. místo.
Martina Matysková (Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové)
  • Čerstvá absolventka školy Martina Matysková je skromná, inteligentní a velice manuálně zručná. Úspěšně dokončila svůj obor, o který projevovala po celou dobu studia velký zájem. Účastnila se různých akcí, kde školu velmi dobře reprezentovala. Nyní jde studovat na Vysokou školu zemědělskou.
Vojtěch Kohout (Česká lesnická akademie Trutnov – střední a vyšší odborná škola)
  • Vojtěch Kohout studuje 4. ročník oboru Ekologie a životní prostředí a zasloužil se o znovuzrození studentského časopisu Facír. Kromě toho patří Vojtěch mezi téměř profesionální fotografy a dokumentuje celou řadu akcí školy. V neposlední řadě se tento žák účastní i přírodovědných soutěží, z nichž například v Krajském kole Ekologické olympiády obsadil 3. místo.
Jan Šubrt (Střední škola řemeslná Jaroměř)
  • Honza pochází z rolnické rodiny a i přes nelehkou životní situaci se zajímá o zemědělskou techniku již od základní školy. V sedmé třídě poprvé navštívil dny otevřených dveří Střední školy řemeslné Jaroměř a loňským nástupem do prvního ročníku oboru „Opravář zemědělských strojů“ si splnil svůj sen. Doma s maminkou hospodaří v rodinné usedlosti, shání a postupně renovuje historické stroje, v pronajatém kravínu buduje minimuzeum zemědělské techniky. Z té sám vlastní několik traktorů, pluhy, secí zařízení, brány, pohrabovačky, mlátičky, stabilní motory, vše vrací zpět do života a nebrání se je předvádět na společenských akcích.
Radim Vajsar (Střední zemědělská škola a Střední odborné učiliště chladící a klimatizační techniky Kostelec nad Orlicí)
  • Radim vystudoval učební obor zemědělec – farmář s vyznamenáním a poté nastoupil do studijního oboru Agropodnikání. Nyní studuje třetí ročník. Radim se aktivně zapojuje do rostlinné i živočišné výroby i mimo své školní povinnosti. O víkendech i přes prázdniny pomáhá v Ekofarmě Adamíra.
Markéta Pozděnová (Zemědělská akademie a Gymnázium Hořice)
  • Markéta studuje již 4. rokem agropodnikání na Zemědělské akademii a Gymnáziu Hořice. Kromě výborných studijních výsledků pomáhá školu reprezentovat. Například v minulém školním roce se jako žákyně třetího ročníku umístila na 1. místě v Celostátní rostlinolékařské soutěži v kategorii praktických prací.
Jan Spěšný (Střední odborná škola veterinární Hradec Králové-Kukleny)
  • Jan je žákem Střední odborné školy veterinární, Hradec Králové a od září 2022 studuje ve čtvrtém ročníku. Během praxe získával jen ta nejlepší hodnocení. V prvním ročníku ošetřoval hospodářská zvířata ve školním statku. Ve druhém ročníku se učil správnému dojení v zemědělském družstvu v Chýšti a správnému chovu prasat a krav v družstvech v Chomuticích a ve Všestarech. Absolvoval také praxi v Chovatelském družstvu Impuls, která byla zaměřená na inseminaci skotu a diagnostiku březosti.
Štěpánka Gabrišová (Střední škola zahradnická, Kopidlno)
  • Štěpánka Gabrišová je žákyní 4. ročníku maturitního oboru Zahradnictví ve Střední zahradnické škole v Kopidlně. Je to spolehlivá, svědomitá dívka, kterou zahradnický obor získal již na učilišti ve Frýdlantu. Letos ji čeká maturitní zkouška. Má dobré studijní výsledky, svoje znalosti a dovednosti si rozvíjí v praxi. Je spíše tišší, ale pracovitá a ochotná pomáhat i svým spolužákům. V letošním roce se stala vítězkou mezinárodní floristické soutěže Děčínská kotva, která je zároveň mistrovstvím republiky ve floristice. V budoucnu by se zahradnictví chtěla věnovat na profesionální úrovni.

Fotogalerie