Zastupitelé schválili 140 milionů na zajištění akutní lůžkové a ambulantní péče a lékařské pohotovostní služby

10. 12. 2019

Královéhradecký kraj poskytne v roce 2020 svým nemocnicím na zajištění urgentní (neodkladné) akutní lůžkové a ambulantní nemocniční péče a zajištění lékařské pohotovostní služby 140 milionů korun. Dalších 6,5 milionu poputuje jako vyrovnávací platba za poskytování lékařské pohotovostní služby do Fakultní nemocnice Hradec Králové. V pondělí o tom rozhodli zastupitelé.

„Zdraví obyvatel Královéhradeckého kraje a kvalitní zdravotní péče je naší prioritou. Zároveň chceme zajistit i dobré pracovní podmínky pro lékařský i nelékařský personál, proto našim nemocnicím poskytneme 140 milionů korun ve formě takzvané vyrovnávací platby,“ uvedl náměstek pro zdravotnictví Aleš Cabicar.

Královéhradecký kraj poskytne pro zajištění urgentní (neodkladné) akutní lůžkové a ambulantní nemocniční péče a zajištění lékařské pohotovostní služby jednotlivým zdravotnickým zařízením v roce 2020 vyrovnávací platby ve výši:

  • ON Jičín a.s. – 34 924 463 Kč
  • ON Náchod a.s. – 67 644 132 Kč
  • ON Trutnov a.s. – 28 713 554 Kč
  • Městská nemocnice a.s. – 8 717 851 Kč
Smlouvy o závazku veřejné služby kraj uzavřel s nemocnicemi v roce 2016 na období 10 let. Výši a rozdělení vyrovnávací platby schvaluje zastupitelstvo kraje na návrh zdravotnického holdingu a na základě žádosti samotných nemocnic.

„Při stanovení výše vyrovnávacích plateb pro jednotlivá zdravotnická zařízení na rok 2020 jsme vycházeli například z výročních zpráv či výsledků hospodaření zdravotnických zařízení za rok 2018 a předběžných výsledků za leden až září 2019,“ sdělil Aleš Cabicar.

Krajští zastupitelé také na prosincovém jednání také schválili smlouvu s Fakultní nemocnicí Hradec Králové, která stanovila výši vyrovnávací platby za poskytování lékařské pohotovostní služby v roce 2020 na 6,5 milionu korun.

„U této částky došlo ke snížení o 2,7 milionu korun, důvodem byly nové výnosy od zdravotních pojišťoven za pohotovost. Loni jsme s fakultní nemocnicí měli uzavřenou smlouvu na poskytnutí vyrovnávací platby za lékařskou pohotovost ve výši osm milionů korun,“ dodal náměstek Cabicar.