Základy bastionu jsou pod Gayerovými kasárnami velmi dobře zachovalé

22. 10. 2019

Při opravách Gayerových kasáren objevili archeologové pozůstatky bývalé hradecké pevnosti. Základy hradební zdi (tzv. bastionu) a kavalíru jsou velmi dobře zachovalé a po dokončení přístavby muzea je bude moci obdivovat i veřejnost. Kraj plánuje ukončit rekonstrukci bývalého vojenského objektu v roce 2021 a investuje do ní minimálně 282 milionů korun.

Základy bastionu jsou pod Gayerovými kasárnami velmi dobře zachovalé
Na nákresu je vidět, jaký měl bastion tvar.

„Část bastionu bude zpřístupněna v plánované přístavbě. Tento postup je v souladu s projektovou dokumentací, vydanými povoleními a stanoviskem památkové péče. Celý dosavadní postup proběhl pod dohledem památkářů a podle jejich požadavků budeme postupovat i dále,“ uvedl radní pro investice Václav Řehoř.

Bastion je pětiúhelníková hradba, která tvořila základní prvek pevnosti, jeho výběžky umožňovaly z relativního bezpečí efektivní ostřelování útočícího protivníka.

„Těsně za hradbou stála budova zvaná kavalír. V případě prostoru současných Gayerových a Vrbenského kasáren to byl kavalír č. 33, kde se nacházela pekárna a sklad potravin. Na jeho střeše stálo dělostřelectvo,“ vysvětlil ředitel Muzea východních Čech v Hradci Králové Petr Grulich.

Hradby bastionu lícovaly s domky, kde nyní sídlí Boni Pueri a Jitro, vnitřní kavalír lemují budovy, kde sídlí restaurace U Kohouta a hradecký odbor dopravy.

Rakouská armáda začala Hradec Králové přestavovat na bastionovou pevnost v roce 1776. Spolu s Josefovem měl bránit východní Čechy před vpádem Prusů ze Slezska. Vnitřní obvod hradeckého opevnění tvořilo osm bastionů, mezi kterými se táhly spojovací hradby (kurtiny).

„Bitva u Hradce Králové v roce 1866 ukázala další existenci opevnění jako zcela zbytečné. Začalo jednání vedení města s císařskou armádou o zrušení pevnosti a odkupu či převodu vojenských budov do majetku města. Pevnost byla císařským výnosem z 18. dubna 1884 zrušena a do 20. let 20. století z ní nezbylo prakticky nic. Hradečáci hradby nenáviděli, protože jim bránily v rozvoji. Když byla pevnost zrušena, rozebrali z opevnění, co šlo,“ doplnil ředitel Grulich.

Bastion a kavalír pod Gayerovými kasárnami jsou však na hradecké poměry unikátně zachované. Může za to armáda, která prostor po zbořeném opevnění ihned zabrala a začala zde v následujících letech stavět kasárna. Díky tomu se pod vojenskými ubikacemi mohlo dochovat podzemní patro bastionu i kavalíru. Zajímavé je, že tento prostor od zrušení pevnosti až do 90. let minulého století nikdy nebyl civilní a vždy tu sídlila armáda.

Základy bastionu jsou pod Gayerovými kasárnami velmi dobře zachovalé
Tato strana hradeb byla zavalená hlínou. Jsme tedy po více než 250 letech první lidé, kteří tyto cihly vidí odhalené.

Královéhradecký kraj do rekonstrukce Gayerových kasáren investuje minimálně 282 milionů korun. Vzniknou zde nové badatelny a dílny restaurátorů Muzea východních Čech a také moderní muzejní depozitář pro dva miliony sbírkových předmětů.

Kraj ve spolupráci s muzeem také plánuje opravu a otevření sousedních Vrbenského kasáren hlavně pro veřejnost. Projekt na přírodovědeckou a archeologickou expozici severovýchodních Čech a česko-polského příhraničí je již hotový. Interaktivní a rozsáhlá expozice by měla být doplněna také moderní expozicí hradecké pevnosti pod sousedním parkovacím domem. Kraj s muzeem současně jedná s městem Hradec Králové o dalším rozvoji celého areálu do podoby kulturní a kreativní čtvrti (kampusu) krajského města.

Fotogalerie