Žáci změřili své řidičské dovednosti na Automobileu. Vyhrál David Rychlovský z hradecké vocelovky

18. 5. 2023

Žáci automobilových škol z celé České republiky přijeli ukázat své nově nabyté řidičské dovednosti do Královéhradeckého kraje na pátý ročník dopravní soutěže Automobileum. Soutěž již tradičně pořádala Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, a to od 15. do 16. května na Dopravním výcvikovém polygonu Hradec Králové. V silné konkurenci celkem deseti družstev zvítězili žáci z Vysočiny. Cenu v soutěži jednotlivců letos vybojoval reprezentant Královéhradeckého kraje David Rychlovský.

do textu 1

„Automobileum je velmi komplexní akce pro žáky automobilových středních škol, na které si už jako mladí řidiči vyzkouší své teoretické i praktické řidičské dovednosti. Součástí soutěžních disciplín pro týmy jsou například výměna kol, test z pravidel silničního provozu nebo ovládání auta na kluzké ploše. Soutěže tohoto typu jsou pro žáky nejen nezapomenutelným zážitkem se vzdělávacím přesahem, ale také důležitou zkušeností pro jejich profesní i osobnostní rozvoj," řekl náměstek Arnošt Štěpánek odpovědný za krajské školství.

Pátého ročníku dopravní soutěže Automobieleum se účastnilo celkem deset čtyřčlenných týmů z Kraje Vysočina, Královéhradeckého, Libereckého, Jihomoravského, Pardubického, Jihočeského, Plzeňského, Olomouckého, Zlínského a Středočeského kraje, které poměřily své řidičské dovednosti v rámci dvoudenního programu dopravní soutěže. Soutěž družstev se skládala z devíti teoretických a praktických disciplín, přičemž ve vybraných z nich se následně utkali i jednotlivci.

První místo v soutěži týmů obsadilo družstvo Kraje Vysočina. Na druhém místě se umístili reprezentanti Libereckého kraje a třetí místo vybojoval tým z Jihomoravského kraje. Pomyslnou bramborovou medaili získali reprezentanti Královéhradeckého kraje z pořadatelské školy SOŠ a SOU, Hradec Králové, Vocelova 1338. Královéhradecký kraj však díky reprezentaci Davida Rychlovského zabodoval v soutěži jednotlivců, ve které David obsadil zlatou příčku. Druhé a třetí místo obsadili žáci z Vysočiny Filip Laštovička a Antonín Doležal.

1
Cenu v soutěži jednotlivců vybojoval reprezentant Královéhradeckého kraje David Rychlovský (vpravo). Mezi gratulanty byl i náměstek pro oblast školství Arnošt Štěpánek (uprostřed).

První den soutěže žáci řešili testy z pravidel silničního provozu poté za použití čichu a zraku poznávali provozní kapaliny a odpovídali na otázky ohledně ovládání a údržby vozidla. Odpoledne navštívili Digitální planetárium a účastnili se exkurze do servisního střediska firmy Fa RENÉ a.s. Hradec Králové.

Druhý den už se celý odehrával na dopravním výcvikovém polygonu v Hradci Králové, kde týmy absolvovaly sedm dalších praktických disciplín. Musely prokázat svou manuální zručnost při demontáži a montáži čtyř kol osobního automobilu, tlačit auto bez použití motoru, na povel startéra projet vytyčenou trasu na suchém a kluzném povrchu nebo zvládnout ovládání elektromobilu při parkování a couvání. Mezi nejtěžší úkoly patřilo ovládání nákladního automobilu ve vyznačené dráze. U všech disciplín porota hodnotila kvalitu a zejména rychlost provedení soutěžní disciplíny.

3

Záštitu nad Automobileem převzal i letos náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Arnošt Štěpánek. Prestiž soutěži dodaly firmy spolupracující s pořadatelskou školou, jako jsou ŠKODA AUTO, C. S. CARGO, CDS NÁCHOD, Mercedes-Benz, Dopravní podnik města Hradce Králové a Fa René Hradec Králové a BESIP. Firmy zapůjčily nejmodernější vozidla pro potřeby soutěže a také věnovaly ceny pro vítěze.

Fotogalerie