Žáci v rámci preventivně bezpečnostní akce seřídí řidičům světlomety

2. 11. 2018

Kontrolu a správné seřízení světlometů u automobilu či motocyklu nabídne zdarma všem řidičům Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Vocelova v Hradci Králové. V rámci preventivně bezpečnostní akce „Vidět a být viděn" mohou řidiči od 5. do 11. listopadu přijet do Centra odborného vzdělávání pro automobilový průmysl a dopravu ve Vážní ulici, kde klasické i nejmodernější světlomety bezplatně seřídí žáci školy pod odborným vedením.

„Cílem této akce na naší škole je zvýšení bezpečnosti silničního provozu a zdůraznění nutnosti správného osvětlení motorových vozidel. Odborná škola Vocelovka patří mezi pilotní školy zapojené do projektu 'Vidět a být viděn'. Žáci v rámci své praxe pod vedením proškolených učitelů odborného výcviku zkontrolují a seřídí světlomety u automobilů řidičům, kteří přijedou do centra odborného vzdělávání na Slezském Předměstí,“ upřesňuje náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast školství.

„Každý z nás může přispět k tomu, aby nedocházelo k tragédiím na silnicích. Základní pravidlo bezpečnosti vidět a být viděn má pro automobilisty, motorkáře i cyklisty podobu povinnosti svítit. Na začátku školního roku jsem žádal řidiče ke zvýšené opatrnosti v okolí škol, nyní apeluji i na chodce, kteří mnohdy zapomínají používat reflexní prvky, protože podstatná část nehod je zaviněna i nevyhovujícím oblečením. S příchodem podzimu se začíná zřetelně projevovat zkracování denního světla. Všichni by se měli této situaci přizpůsobit,“ doplňuje hejtman Jiří Štěpán.

Dopravně bezpečnostní akce „Vidět a být viděn“ se zaměřuje na řidiče, chodce a účastníky silničního provozu. Přináší nejenom důležité informace a potřebnou osvětu, ale také praktické rady, jak si správně seřídit světlomety, včetně možnosti jejich bezplatné kontroly. Všem řidičům, kteří přijedou, bude provedena kontrola a seřízení světlometů, a to zcela zdarma. Dílny budou pro tuto akci otevřeny od 5. do 11. listopadu 2018 od 8 do 14 hodin v Centru odborného vzdělávání pro automobilový průmysl a dopravu ve Vážní ulici č. p. 1098 v Hradci Králové na Slezském Předměstí. Akci podporuje mimo jiné i BESIP a o potřebné know-how se se školou podělila společnost Hella – světový výrobce světlometů a dalších komponent pro automobilový průmysl.

Fotogalerie