Vyšlo červencové číslo U nás v kraji

8. 7. 2020

Magazín U nás v kraji vychází každý měsíc v roce kromě srpna a je distribuován do každé domácnosti v Královéhradeckém kraji. Čtenáři v něm naleznou to nejzajímavější, co se v kraji za uplynulý měsíc odehrálo.

Vyšlo červencové číslo U nás v kraji

Z obsahu vybíráme

Josefov se promění v centrum tradičních řemesel

Rada Královéhradeckého kraje schválila přípravu projektového záměru revitalizace a využití objektů v areálu Korunní hradby v Josefově.

V Temném Dole začala stavba nových objektů pro krajskou záchranku

Královéhradecký kraj zahájil v Temném Dole stavbu výjezdového stanoviště a školicího centra pro Zdravotnickou záchrannou službu Královéhradeckého kraje. Sloužit bude záchranářům k rychlejším výjezdům do horských středisek východních Krkonoš. Investici spolu s vybavením střediska za 42 milionů korun včetně DPH pokryje z devadesáti procent evropská dotace, zbytek uhradí kraj. Ukončení stavebních prací je plánováno na duben 2021.

Kraj rozdělí další finance na kotlíkové dotace

Královéhradecký kraj bude od 2. září opět přijímat další žádosti o dotace na výměnu nevyhovujícího zdroje vytápění. O kotlíkové dotace bude moci zažádat 1800 domácností. V aktuální výzvě bude k dispozici bezmála 42 milionů korun.

Doprava v kraji jede naplno, jezdí cyklobusy i speciální vlaky za zážitky

V polovině června začaly platit změny jízdních řádů autobusové a vlakové dopravy. Mezi nejvýznamnější změny patří zavedení autobusového spoje z Hradce Králové přes Trutnov, Janské Lázně, Pece pod Sněžkou a na Pomezní Boudy a prodloužení trasy spěšného vlaku Dobrošov do Pardubic, či zavedení spěšného vlaku do Krkonoš a nové spoje mezi Náchodem a Dobruškou.

Pokud chce vláda nastartovat ekonomiku, kraje a obce jsou připraveny, říká radní Rudolf Cogan

Královéhradecký kraj očekává, že do konce roku přijde o téměř půl miliardy korun z daňových příjmů. Za poslední tři měsíce zaznamenal výpadek už ve výši 300 milionů korun. Na současnou situaci jsme se zeptali radního pro ekonomiku Rudolfa Cogana.

Radní Karel Klíma o vodě: „Musíme dosáhnout udržitelného nakládání s vodou“

Kraj se připravuje na dopad klimatických změn a chce zajistit udržitelné hospodaření s vodou na svém území. Vytvořil proto Ucelenou politiku samosprávy Královéhradeckého kraje o vodě. Tento klíčový dokument adaptace na klimatické změny analyzuje současný stav povrchových i podzemních vod, akceptuje předvídaný vývoj podnebí a dává konkrétní návrhy pro rozhodování krajské samosprávy, jak zajistit udržitelné nakládání s vodou. Na podrobnosti jsme se zeptali radního pro vodní hospodářství, zemědělství a životní prostředí Karla Klímy.

K dostání i elektronicky

Pokud jste aktuální číslo zpravodaje nedostali do schránky, volejte na telefonní číslo 495 817 111, nebo nám napište na email: unasvkraji@kr-kralovehradecky.cz. Do zprávy uveďte vaši adresu a my zařídíme nápravu. U nás v kraji si můžete vyzvednout také osobně, a to v patnácti obcích s rozšířenou působností, konkrétně v místních turistických informačních centrech. Magazín si můžete přečíst také v elektronické podobě na našich stránkách, kde naleznete i archiv starších čísel.

Přejeme vám inspirativní čtení.