Vedení kraje podporuje vznik nového textilního oboru

4. 6. 2018

Vedení Královéhradeckého kraje podpořilo vznik nového maturitního textilního oboru v nově vznikajícím centru textilní tvorby v Červeném Kostelci. Střední škola požádá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy o vytvoření nového oboru vzdělání a vydání rámcového vzdělávacího programu.

„Střední textilní školství téměř zaniklo a firmy volají po rozšíření nabídky těchto oborů na školách. Na současném trhu práce v textilních firmách je absolutní nedostatek kvalifikované pracovní síly. Z požadavků zaměstnavatelů vyplynul zájem o maturitní obor s větším podílem praktické výuky, zaměřený do oblasti technického textilu a nových textilních technologií, který v oborové nabídce MŠMT chybí,“ zdůvodňuje krajskou podporu vzniku nového oboru náměstkyně pro oblast školství Martina Berdychová.

Svaz průmyslu a dopravy České republiky jednal u kulatého stolu s partnery regionální sektorové dohody pro Královéhradecký kraj v oblasti textilního a oděvního průmyslu. Hlavním cílem bylo informovat o dalších krocích při tvorbě nového textilního oboru na střední škole a konkretizovat spolupráci se zaměstnavateli při jeho tvorbě.

„Nabízí se nám jedno řešení. Splynutím středních škol v Hronově, Velkém Poříčí a Červeném Kostelci vznikla Střední škola průmyslová, textilní a polygrafická. Redukce stávajících a málo naplněných oborů nám dává prostor pro vytvoření oboru nového, o který jeví zaměstnavatelé velký zájem. Vedení kraje proto podporuje vznik nového maturitního textilního oboru v nově vznikajícím centru textilní tvorby Červeném Kostelci,“ dodala náměstkyně.

Možný vznik nového textilního oboru přináší zásadní změnu ve spolupráci střední školy a zaměstnavatelů textilních firem. Umožňoval by uvést do života prvky duálního systému a připravovat absolventy přesně pro potřeby firem. Z tohoto důvodu požádá Střední škola průmyslová, textilní a polygrafická o vytvoření nového oboru vzdělání obsahově odpovídajícímu potřebám zaměstnavatelů.

Jak by taková škola měla fungovat, vysvětluje ředitel nově vznikající Střední školy průmyslové, textilní a polygrafické Josef Matyáš:

„Škola by ve svých prostorách zajistila kompletní teoretickou část výuky a firmy poskytnou své prostory a instruktory pro praktickou část výuky. Protože ale v této chvíli nejsou na pracovním trhu odborní učitelé, budou alespoň po přechodnou dobu několika let firmy muset „zapůjčit“ své odborníky i na teoretickou výuku odborných předmětů. Bohužel bez této spolupráce, bez tohoto smluvního propojení není možné začít křísit textilní školství.“

V průběhu následujících týdnů vznikne nový pracovní tým, složený ze zaměstnanců všech tří splynutých škol. „Pokud se podaří nový obor uvést do praxe, nebude již velkým problémem implementovat tento model do ostatních krajů a nastartovat novou éru středního textilního školství,“ dodává Martina Berdychová.