V pátek muzea otevírají také v noci

17. 5. 2018

Během pátečního odpoledne začne v Hradci Králové celorepublikový Festival muzejních nocí a od šesti večer pak začne samotná Královéhradecká muzejní noc. Otevřeno bude mít sedm institucí. Návštěvníky čeká například koncert pro nůžky, papír a lepicí pásku nebo rakousko-uherští vojáci na Chlumu.

Od 18. května do 9. června bude v muzeích a galeriích po celé republice probíhat Festival muzejních nocí. Národní zahájení už XIV. ročníku festivalu pod záštitou hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána a primátora Statutárního města Hradec Králové Zdeňka Finka se uskuteční v pátek 18. května v Galerii moderního umění v Hradci Králové. Krátce na to vypukne od 18 hodin až do půlnoci Královéhradecká muzejní noc. Pro zájemce se v Hradci otevře sedm institucí.

Kompletní seznam tematických akcí v Královéhradeckém kraji naleznete na webu festivalu.

INFORMAČNÍ CENTRUM OBNOVITELNÉ ZDROJE A MALÁ VODNÍ ELEKTRÁRNA „HUČÁK“

V rámci Muzejní noci bude 18. května 2018 přístupná malá vodní elektrárna na Labi „Hučák“ a Informační centrum Obnovitelných zdrojů v centru Hradce Králové. Nádherně osvětlená secesní budova bude lákat návštěvníky na noční prohlídky od 18 do 24 hodin. Informační centrum Obnovitelné zdroje a malá vodní elektrárna „Hučák“ v Hradci Králové slaví v letošním roce JUBILEJNÍ 10. VÝROCÍ.

MUZEUM PETROF, PETROF GALLERY

Základním stanovištěm pro návštěvníky bude nová budova kulturního centra PETROF Gallery, která je součástí továrny PETROF. V ní je možné spatřit jeden z největ¬ších a nejmodernějších showroomů s piany ve střední Evropě, hudební kavárnu i multifunkční halu.

„Odkryjeme vám spletité osudy všech pěti generací rodiny a mistrů klavírníků, kteří pro vás již od roku 1864 v Hradci Králové staví ty nejkvalitnější nástroje. V Muzeu PETROF si můžete prohlédnout unikátní pianina od historických až po nejnovější modely. Čekají Vás jedinečné klavíry včetně těch samohrajících,“ slibují pořadatelé.

GALERIE MODERNÍHO UMĚNÍ

Děti si zde mohou ve výtvarném ateliéru zkusit světelnou malbu nebo ze zajíma¬vých materiálů vytvořit prostorové objekty inspirované energií a pohybem linií. Podnět k tvorbě mohou načerpat ve 4. patře na výstavě Energie prvotní čáry.

V průběhu muzejní noci vznikne společnými silami s pomocí papíru, nůžek a lepicí pásky výtvarné dílo – velkoplošný papírový reliéf inspirovaný královéhradeckými budovami a jejich střechami.

„Váháte, zda je mezi díly moderních a současných umělců nějaké dílo, které by se Vám mohlo líbit? Bojíte se, že umění nerozumíte? Neváhejte a nebojte se: pomocí jednoduchého rozcestníku zjistěte, který obraz či socha je tu právě pro Vás. Zábavnou formou tak rychle najdete dílo, které by Vám mohlo být blízké, a k jeho pochopení pro Vás naši kurátoři připravili krátké vysvětlení. Nevěříte, že je to možné? Přijďte se osobně přesvědčit...“ zvou pracovníci galerie.

ČESKÉ FARMACEUTICKÉ MUZEUM

Mimořádně pouze pro páteční noc bude v Českém farmaceutickém muzeu Kuks připravena rozšířená komentovaná prohlídka (cca 1 hodina) stálé expozice „KOUZLO APATYKY“ s pestřejší nabídkou ukázky práce lékárníka – výroba tablet, mastí, čípků, pilulek atd.

Prohlídky budou začínat v 19:00, 20:00 a 21:00 (doporučujeme teplejší oblečení)

MUZEUM VÁLKY 1866 NA CHLUMU

Muzeum východních Čech v Hradci Králové připravilo bohatý program pro děti a dospělé v Muzeu války 1866 na Chlumu. Pro zájemce bude připraven autobus od Muzea východních Čech (Eliščino nábřeží 465, Hradec Králové), který je přepraví na Chlum. Zde bude připraven bohatý program.

Návštěvníci se mohou těšit například na ukázku boje pruského a rakouského vojáka nebo na ukázku kování koně. Také je připravena prezentace jezdeckých sedel a husarské patrontašky. Josef Šrámek si na páteční noc připravil přednášku o bitvě u Střezetic v nečekaných souvislostech. Pro zájemce bude promítán dokument Muži z aleje mrtvých v kinosále muzea a mladší návštěvníci si mohou po setmění užít lampiónový průvod.

Návštěvníci se také budou moci občerstvit v kavárně, která se bude nacházet v budově informačního centra. Zpáteční autobusy budou připraveny okolo 22.00 a 23.00 hodiny. Zpáteční jízdné za přepravu autobusem bude jednotných 30,- Kč.

Na zdi historické budovy Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží v Hradci Králové se mezi 21.30 a 22.00 uskuteční večerní promítání, které zmapuje historii i nejbližší budoucnost muzea.

MUZEJNÍ EXPOZICE SDĚLOVACÍ A ZABEZPEČOVACÍ TECHNIKY

Při příležitosti 150. výročí příjezdu prvního parního vlaku na území dnešní České republiky byla otevřena muzejní expozice, kterou provozovatel – Správa železniční dopravní cesty – v roce 2001 reinstaloval v areálu firmy Signalmont s.r.o. Hradec Králové. Expozice ve venkovní a vnitřní části soustřeďuje techniku od počátků železnice po současnost. Většina unikátních exponátů je zprovozněna, návštěvník má tak možnost získat informace o zařízení, zajišťujícím bezpečnou jízdu vlaků.

MUZEUM PARNÍCH STROJŮ

Jan Tomek vystavuje svou sbírku z 19. století, která čítá kolem dvou stovek parních strojů, v suterénu svého rodinného domu a také na zahradě, kde po¬stavil industriální pavilón. Muzeum páry rozhodně nepřehlédnete. Přímo před domem je totiž umístěn desetiapůltunový parní stroj z cukrovaru Syrovátka.

Návštěvníci uvidí také modely, které sloužily jako hračky pro děti zejména ně¬meckých bohatých rodičů. Ve sbírce jich je 136 a téměř každý z nich má svůj příběh. Nejstarší parní strojek je z roku 1892, kdy je začaly vyrábět německé hračkářské továrny. Můžete tu vidět například i praktický model textilní továrny z 19. století. Je podivuhodné, jak složité bylo uvést továrnu do chodu. Už ve čtyři hodiny ráno nastoupili topiči a roztopili pod kotly parních strojů. Teprve potom mohli nastoupit další, kteří ke své práci potřebovali takto získanou energii.

PEVNOST DOBROŠOV

V sobou 19. května začne muzejní noc i v pevnosti Dobrošov, a to od 18:30 do 21:00. Pro návštěvníky si pořadatelé připravili prohlídky setmělého podzemí i ne- čekané zvuky. Děti budou hledat ztracené bojové indicie, které je dovedou k ukrytému pokladu.