V kraji startuje Festival vědy a techniky

10. 1. 2019

Kraj ve spolupráci s Asociací pro mládež, vědu a techniku (AMAVET) vyhlašuje ve školním roce 2018/2019 I. ročník soutěže Festival vědy a techniky po děti a mládež v Královéhradecké kraji. Soutěž je určena starším žákům základních škol a středoškolákům.

„Zájem o vědu a techniku je potřeba u dětí probouzet daleko dříve než na středních škole. Této soutěže se mohou účastnit už starší žáci ze základních škol. Vyberou si a zpracují téma, které je zajímá. Seznámí se s vědeckou prací, naučí se řešit problémy a také poznají i odborná vědecká pracoviště. Svá zjištění prezentují před odbornou porotu. Ti nejúspěšnější mají možnost reprezentovat kraj v republikovém kole a třeba i v zahraničí. Velkou výhodou je, že práce je otevřená, žáci na ní mohou dále pracovat i v průběhu středoškolského studia a své vědecké poznatky dále rozšiřovat,“ vysvětluje náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za oblast školství.

V Hradci Králové se krajské kolo soutěže koná 21. března 2019. Je však potřeba nejdříve zaslat elektronickou přihlášku do 15. února. Adresu, propozice a podrobné organizační informace najdete v příloze článku.

Festival vědy a techniky je součástí Programu vytváření a rozvíjení zájmu o vědecké a technické obory v Královéhradeckém kraji. Vedle práce žáků na vědeckých a technických projektech je druhým pilířem programu oblast mechatroniky. V roce 2018 bylo založeno devět klubů, které jsou postupně vybavovány mechatronickými stavebnicemi. Školy, které se do programu přihlásily, mohou také využívat robotické prvky a systémy těchto stavebnic ve výuce jako interaktivní pomůcky.

Program je primárně určen žákům čtvrtých až šestých tříd a nižším stupňům víceletých gymnázií. Jedná se o volnočasovou aktivitu, která má jasný tříletým program a počítá s tím, že děti v podstatě začínají od nuly a končí schopností konstruovat a ovládat autonomní roboty. Školy také mohou využívat robotické prvky a systémy ve výuce jako interaktivní pomůcky. Nadaní účastníci se mohou zúčastnit i robotické soutěže RoboRAVE, kterou AMAVET pořádá již osm let i pro děti do 15 let.

„Podporou projektu se snažíme zpřístupňovat vědecká a výzkumná pracoviště co největšímu počtu žáků, napomáhat tak vyhledávání talentů v oblasti vědy a techniky a žáky motivovat pro profesní orientaci na tyto obory.Velký zájem o spolupráci v programu projevila i Univerzita Hradec Králové,“ doplňuje náměstkyně Martina Berdychová.

Soubory ke stažení

Fotogalerie