V Jičíně se uskutečnila Živá knihovna povolání

23. 4. 2024

V jičínském Masarykově divadle se uskutečnila Živá knihovna povolání. Tato akce, kterou pořádá Svaz průmyslu a dopravy České republiky, je určená pro žáky 8. a 9. tříd, kteří mají jedinečnou možnost přímo od zástupců firem zjistit, co je náplní různých povolání a jaké je jejich uplatnění. Díky tomu se jim snadněji pak bude vybírat střední škola ke studiu i budoucí zaměstnání.

Smyslem Živé knihovny je namotivovat žáky posledních ročníků základních škol ke studiu převážně technických oborů, či nedostatkových profesí a seznámit je s firmami, které působí v jejich okolí. Živá knihovna je interaktivní akcí, kde si žáci na jednotlivých stanovištích vyzkouší určitou profesi, mohou si popovídat s pracovníkem skutečně vykonávajícím dané povolání a zeptat se ho na cokoli, co je zajímá. Na každém stanovišti tráví žáci zhruba 15 minut. Povolání je během 2–3 minut představeno, zbytek času je věnován praktické ukázce, diskuzi a případně soutěži.

V Jičíně se uskutečnila Živá knihovna povolání
Královéhradecký kraj Živou knihovnu povolání podporuje. Zahájit akci a následně se i zúčastnil různých prezentací přijel radní pro regionální rozvoj Adam Valenta (na snímku vpravo).

V jičínském divadle představili zástupci společností tato povolání:

 

  • Zdravotnické povolání – Oblastní nemocnice Jičín, a. s.
  • Bezpečnostní technik – STRABAG, a. s.
  • Elektromechanik – ČEZ Distribuce, a. s.
  • Provozní zámečník – Sklopísek Střeleč, a. s.
  • Technik speciálních zakázek – SQS Vláknová optika, a. s.
  • Kontrolor jakosti – SpofaDental, a. s. (Kerr)
Například na stanovišti SQS Vláknová optika, a. s., měly děti příležitost seznámit se s profesí „technik speciálních zakázek“, který se podílí na vývoji a výrobě vysoce přesných optomechanických komponentů z oboru vláknové optiky, optoelektroniky a laserové techniky, a vyzkoušet si montáž hermetické průchodky nebo práci s optickým vláknem s využitím speciálních pomůcek, měřidel a digitálního mikroskopu s LCD displejem. Pro každou třídu byla připravena krátká tříminutová prezentace o společnosti SQS Vláknová optika.

 

V Jičíně se uskutečnila Živá knihovna povolání

Mezi zástupci významných zaměstnavatelů nechyběla ani Oblastní nemocnice Jičín, a. s., od které se žáci dozvěděli více o zdravotnických povoláních a o tom, jaké pracovní pozice nemocnice nabízí. Vedoucí radiologie paní Eliška Urbánková žákům představila nejmodernější přístroje z oblasti radiodiagnostiky a radioterapie a ukázala jim archivní fotografické snímky kostí a moderní CT mozku. Ti odvážnější si dokonce vyzkoušeli nošení těžkých olověných ochranných obleků. Žáci si pak na sobě mohli otestovat, jak dlouho jim trvá oblékání protiinfekčního obleku, ve kterém v době covidu zdravotníci trávili celou pracovní dobu.

Fotogalerie