Úspěšné obce si rozdělí finanční odměnu

14. 7. 2015

Obce oceněné v letošním ročníku soutěže Vesnice roku Královéhradeckého kraje si kromě prestiže přijdou i na finanční odměnu. Jejich výši dnes schválila Rada Královéhradeckého kraje. Odměnu pro vítěze ale musí ještě potvrdit krajské zastupitelstvo na svém zářijovém zasedání. Ke Zlaté stuze obec Stračov obdrží rovný milion korun a k tomu ještě další peníze od Královéhradeckého kraje.

Úspěšné obce si rozdělí finanční odměnu

Již je znám i termín slavnostního udílení jednotlivých ocenění. Zástupci úspěšných obcí se s vedením kraje a představiteli ostatních vyhlašovatelů setkají v sobotu 22. 8. od 10 hodin ve Stračově na Hradecku.

Finanční prostředky, které si vítězné obce rozdělí, jsou opravdu zasloužené. Konkurence v této soutěži je rok od roku větší a zaujmout porotu není vůbec lehké. Obce a jejich obyvatelé musejí vynaložit velké úsilí a také nemalé finanční prostředky. Odměnu pak použijí na další zvelebení svého okolí,“ uvedl náměstek hejtmana Otakar Ruml, v jehož gesci je regionální rozvoj.

Obec Stračov ověnčená Zlatou stuhou dostane milion korun. Obce Zlatá Olešnice, Suchovršice a Žďár nad Metují se mohou těšit na částku 600 tisíc. Kratonohy na 400 tisíc. Prostředky na tyto odměny poskytnou jednotlivá ministerstva.

Po schválení zastupitelstvem uvolní kraj ze svého rozpočtu 175 tisíc korun, které pokryjí náklady na oslavy spojené s udělením titulu, a dalších 200 tisíc si rozdělí obce, které dosáhly na některou z Cen hejtmana. Roudnice, Pohoří, Lovčice, Nepolisy, Pšánky, Dobrá Voda u Hořic, Bezděkov nad Metují a Semechnice tak dostanou shodně po 25 tisících.