Turistům v Orlických horách zábavu nepokazí ani špatné počasí

9. 7. 2018

Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou a jeho pobočky připravilo na léto pro turisty bohatý program. Pojďme do něj nahlédnout.

„I během letních měsíců se snažíme přinést veřejnosti novinky a nabídnout tak nejen turistům, kteří zavítají do našeho regionu, variantu v době nepřízně počasí, či když není zrovna nálada vyrazit do přírody,“ říká ředitel muzea Tomáš Zelenka.

V Rychnově nad Kněžnou mohou turisté zavítat hned do dvou prostor náležících k muzeu. Správní budova (bývalé kasárny) nabízí dvě stálé expozice, a to Fotohistorii města Rychnova, představující staré fotografie města, a Památník Karla Plachetky. Právě Plachetkovu sbírku ptactva, čítající na 700 preparátů, oživí 22. srpna komentovaná prohlídkou pro rodiny. Zájemci se dozví mnohé zajímavosti z ptačího světa. Pro nejmenší návštěvníky muzejníci připraví originální pohádky a hry.

Orlická galerie a výstavní prostory muzea v druhém patře Kolowratského zámku nabízejí hned několik zajímavých výstav. Výstava „Mezi lvem a orlicí: Rychnovsko a vznik samostatného Československa“ připomíná nejen významné události, které se děly na konci první světové války a během vzniku samostatného Československa, ale popisuje i to, co se dělo před a po tomto významném historickém milníku našich dějin.

Štětec do ruky vezmou i turisté

Milovníky výtvarného umění potěší stálá expozice a krátkodobé výstavy Orlické galerie. Zhlédnout je tu možné jak díla malířů Orlických hor, tak obrazy bytostného impresionisty Karla Langera či méně známé grafické práce a fotografickou tvorbu Věry Jičínské. Vystavený je tu i unikátní soubor plakátů Divadla Husa na provázku ze 70. let 20. století, mezi kterými je možné nalézt i proslulý prostřílený plakát k představení „Balada pro banditu“.

„Pro Orlickou galerii jsme pro toto léto připravili též výtvarnou dílnu pro malé i velké zájemce. V termínech 26. července, 2. srpna, 9. srpna a 23. srpna se návštěvníci mohou těšit postupně na hrátky s barvami, linoryt, techniku suché jehly či šití ptáčků z filcu,“ uvádí muzejní pedagožka Martina Marxová.

Šití panenek pomůže dětem

Pozadu nezůstává ani Muzeum krajky Vamberk. Turisté zde mohou navštívit například kouzelnou výstavu významné české výtvarnice Milči Eremiášové „Prostor v krajce a krajka v prostoru“, která představuje starší i novější tvorbu této osobnosti české krajky.

Ve dnech 24. a 25. srpna se v prostorách zahrady Muzea krajky uskuteční již sedmé, tentokrát komorní, pokračování tradičního vambereckého hudebního festivalu „Vamberák“. Během akce vystoupí kapely Kieslowski, Nisa Rosa band, Lakuna či Hm… Součástí programu bude i promítání filmu „Šakalí léta“ či divadelní vystoupení souboru „Vocaď Pocaď“. Pro malé návštěvníky jsou pak připravené výtvarné dílny.

Zahrada vambereckého muzea se také 18. srpna stane krejčovskou dílnou, kdy se zde budou šít panenky pro Mezinárodní dětský fond neodkladné pomoci (UNICEF) v rámci projektu „Adoptuj panenku a zachráníš dítě“. Již nyní se můžete zapojit do pomoci, a to v rámci výzvy rychnovského muzea, ve které pracovníci prosí o případné darování látek, jehel, nití, vlny, výplně a jiných potřeb k šití panenek.

Oslavy 700 let

Sýpka – Muzeum Orlických hor nabídne přednášky i nové výstavy. Už v sobotu 14. července se zde uskuteční přednáška Martina Adámka, který během svých expedic na kole, lehokole či koloběžce navštívil mnoho evropských zemí a najel tisíce kilometrů.

Rokytnice v Orlických horách si také letos připomíná 700 let od první písemné zmínky o městě a do programu oslav se zapojilo i zdejší muzeum. U Sýpky se tak 21. představí různá historická řemesla spjatá s regionem, a to například pálení uhlí v milíři, tesař nebo papírník. V prostorách muzea bude také zpřístupněna drobná výstava věnovaná dějinám města.