Trojnásobná olympionička vytvořila sladké překvapení k 20 letům trvání projektu ODM

1. 2. 2023

Skulpturu v podobě lyžaře z cukrářské modelovací hmoty k jubilejní 20. Olympiádě dětí a mládeže ČR 2023 vytvořila Eliška Hebká, absolventka Střední školy gastronomie a služeb Nová Paka a držitelka dvou zlatých medailí v cukrářské artistice ze Světové olympiády kuchařů a cukrářů IKA Erfurt. V roce 2020 přidala do sbírky další zlatou medaili na Světové olympiádě IKA Stuttgart.

Talentovaná a umělecky založená Eliška Hebká se chtěla věnovat uměleckému cukrářství již od základní školy, a proto si ke svému dalšímu studiu vybrala obor cukrářství na novopacké střední škole gastronomie a služeb. V průběhu vzdělávání patřila k premiantkám nejen v teoretické přípravě, ale především v odborném výcviku. V této době kromě jiných ocenění v rámci odborné soutěže GASTRO HRADEC a získala tři zlaté medaile na Světové olympiádě kuchařů a cukrářů IKA Erfurt dvě zlaté v cukrářské artistice.

Trojnásobná olympionička vytvořila sladké překvapení k 20 letům trvání projektu ODM

Po získání výučního listu Eliška dále pokračovala v nástavbovém studiu na novopacké škole v oboru podnikání, kde jako studentka přidala další zlatou medaili ze Světovém poháru kuchařů a cukrářů Culinary World Cup Luxembourg 2014. Po následném vysokoškolském studiu pedagogiky a psychologie nastoupila do stejné školy jako učitelka odborného výcviku do cukrářských dílen, kde má v současné době se kromě vlastní pracovní náplně také na starosti nadané a talentované žáky, které připravuje na odborné soutěže.

Jako učitelka odborného výcviku Eliška Hebká novopackou školu reprezentovala na Světové olympiádě kuchařů a cukrářů IKA Erfurt 2016, kde získala stříbrnou medaili a v roce 2020 přidala do sbírky další zlatou medaili na Světové olympiádě IKA Stuttgart 2020. V současné době se ziskem tří zlatých a jedné stříbrné medaile ze světových soutěží patří mezi tři cukráře z celé České republiky, kteří se v absolutním pořadí na světových soutěží propracovali mezi tři nejlepší na světě.

„Sympatické je, že paní učitelka na sobě neustále pracuje, absolvuje řadu specializačních kurzů a získané poznatky a dovednosti velmi úspěšně předává svým žákům. Naše škola má nyní ve své sbírce celkem 22 medailí ze světových soutěží, a to devět zlatých, šest stříbrných a sedm bronzových a je tak držitelkou certifikátu o národním rekordu v počtu získaných medailí v cukrářské artistice na světových soutěžích,“ pochvaluje si ředitel školy Petr Jaroš.

SŠGS Nová Paka se již před lety zaměřila na program podpory nadaných a talentovaných žáků v oborech vzdělání, které ke studiu nabízí. Tento program spočívá ve vyhledávání talentů hned v počátcích jejich příchodu do školy a jejich systematickému rozvoji prostřednictvím specializačních kurzů, odborných kroužků, workshopů, programu Talentcentrum a zapojováním do odborných soutěží na národní a v případě cukrářů i mezinárodní úrovni. Program podpory nadaných a talentovaných žáků škole pomáhá i ve výchově budoucích učitelů odborného výcviku, kteří v současné době na trhu práce chybí a pro odbornou školu jsou nutností.