Studenti zdravotnických škol dostanou větší stipendia. Kraj podpoří také nový obor

18. 2. 2019

Radní Královéhradeckého kraje schválili zvýšení stipendií pro studenty vybraných zdravotnických oborů ve vyšších odborných školách. Od prvního září se mezi podporované obory zařadí i diplomovaná dětská sestra.

Studenti zdravotnických škol dostanou větší stipendia. Kraj podpoří také nový obor

„Kromě zařazení oboru diplomovaná dětská sestra mezi podporované obory dojde k navýšení motivačního stipendia o 500 korun pro zimní a letní období. Dále se zruší maximální věková hranice pro poskytování stipendií, protože se občas stávalo, že studenti dovrší 26 let v průběhu vzdělávání na vyšší odborné škole, čímž doposud ztráceli nejen status studenta, ale i nárok na poskytnutí stipendia,“ řekla náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje pro oblast školství Martina Berdychová.

Podle předběžné kalkulace budou navržené úpravy znamenat navýšení krajského rozpočtu pro rok 2020 o částku 305 tisíc korun. Celkové dopady po naplnění všech ročníků nově podporovaného oboru vzdělání budou činit zhruba 690 tisíc korun.

Na podporu vzdělávání na krajských zdravotnických školách v Hradci Králové a Trutnově má Královéhradecký kraj pro letošní rok vyčleněnou částku 880 tisíc korun.

V současnosti mají nárok na stipendium studenti vyšších odborných škol v oboru diplomovaná všeobecná sestra. Nově k němu přibyde již zmíněný obor diplomovaná dětská sestra.

Pokud studenti splní všechny podmínky, mohou v prvním ročníku získat stipendium ve výši 5 500 korun. Druháci si přijdou na 6 tisíc korun a studenti posledního ročníku obdrží 6 500 korun.

Kraj podporuje tyto obory s cílem snížit nedostatek zdravotních sester ve zdravotnických zařízeních. Například v krajských nemocnicích aktuálně chybí na osm desítek sester a dalšího nelékařského personálu.