Sportovní hry sluchově postižených dětí mají své vítěze

22. 6. 2018

Slavnostním vyhlášením výsledků skončil v pátek 54. ročník Celostátních sportovních her sluchově postižených žáků, který se tentokrát uskutečnil ve dnech 19. až 22. června na různých sportovištích v Hradci Králové. Žáci soutěžili v plavání, lehké atletice, basketbalu a malé kopané.

Sportovní hry sluchově postižených žáků pořádala VOŠ, SŠ, ZŠ a MŠ Štefánikova Hradec Králové a záštitu této akci udělila náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, odpovědná za oblast školství, kultury a sportu.

„Sportovní hry sluchově postižených žáků mají dlouholetou tradici. Jsou oblíbenou akcí, na které se setkávají školy pro sluchově postižené žáky, kteří si změří své síly v různých sportovních disciplínách. V mnoha školách mladí sportovci trénují po celý rok a těší se na finále. Nejde však jen o sportovní, ale i o kulturní akci, která je pro sluchově postižené žáky z různých škol republiky jedinou možností, jak se vzájemně setkat,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová.

„Na sportovních hrách se navazují a utužují přátelské vztahy nejen mezi žáky, ale i mezi pedagogy z různých škol, kteří vedou žáky k zodpovědnosti, vytrvalosti a poctivosti ve sportu, protože jejich handicap ve sportovní oblasti je takové malé nic,“ komentuje smysl her ředitelka školy Iva Rindová a dodává: „Ve škole se snažíme sportovní aktivity pro sluchově postižené žáky rozvíjet, integrovat žáky v různých sportovních kroužcích. Těžko něco přinese integrace sluchově postiženému dítěti třeba v kroužku angličtiny,“ dodává ředitelka Rindová.

Snem a přáním vedení této školy je uskutečnit vůbec první Mistrovství Evropy v hokeji, které by se pořádalo právě v našem Královéhradeckém kraji v roce 2020. Hokejový tým neslyšících žáků školy má Evropě co nabídnout. Pyšní se pátým místem na světě. Stalo se tak v roce 2017 na Mistrovství světa v Buffalu v USA.

„Pevně věříme a organizačnímu týmu přejeme, aby se podařilo sen realizovat. My ostatní se můžeme za necelé dva roky těšit na pořádný sportovní zážitek,“ říká ředitelka školy.

Třídenních sportovních her se zúčastnilo více jak 220 žáků ze všech škol v naší zemi například z Liberce, Valašského Meziříčí, Prahy či Brna. Z Hradce Králové si všechny týmy odvezly vítězství v podobě soutěžení v duchu fair play a navázání četných přátelství, která jsou pro život každého člověka důležitá. Sportu zdar a sportovním hrám roku 2019 zvlášť.

Sportovní hry sluchově postižených dětí mají své vítěze

Slavnostní nástup..

Sportovní hry sluchově postižených dětí mají své vítěze

Start běhu dívek.

Sportovní hry sluchově postižených dětí mají své vítěze

Radost z vítězství.