Školy a školky v kraji se mohou do projektu Obědy do škol hlásit do 2. května

21. 4. 2017

Do projektu Obědy do škol, který pomáhá dětem tak, že jim jsou propláceny obědy ve školní jídelně, se nově letos zapojí i Královéhradecký kraj. Ministerstvo práce a sociálních věcí nyní vyhlašuje pro kraje výzvu, kde pro tento účel uvolňuje 35 milionů korun. Kraj nyní vyzývá všechny mateřské a základní školy, popřípadě víceletá gymnázia, aby zvážily svou účast v projektu. Krajskému úřadu se mohou hlásit do 2. května 2017.

V Královéhradeckém kraji je asi 3 500 dětí v hmotné nouzi, jejichž rodiče by mohli o zařazení do projektu zažádat. Pokud budou o dotaci na obědy pro své děti stát, měli by se informovat ve svých školách a školkách nebo na úřadu práce. O peníze chceme ministerstvo zažádat ještě v květnu tak, aby se mohly obědy dětem začít proplácet již od září 2017,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Všechny školy a školky v Královéhradeckém kraji, kde se vzdělávají děti ve věku od 3 do 15 let, by nyní měly do 2. května zvážit svou účast v projektu a nahlásit se krajskému úřadu. Vzhledem k podmínkám dotačního programu není možné zapojení do projektu dodatečně během roku. Případní zájemci z řad škol a školek tak budou muset čekat na další výzvu na příští školní rok.

V tuto chvíli by měly školy pouze odhadnout, kolika dětem by se u nich mohly obědy dotovat a nahlásit se nám. Bude to právě škola nebo školka, kdo pro nás bude tím důležitým partnerem. Velmi bychom tak ocenili zapojení co největšího množství subjektů v Královéhradeckém kraji,“ řekla náměstkyně hejtmana odpovědná za školství Martina Berdychová.

Projekt Obědy do škol nabízí pomoc formou bezplatného stravování ve školních jídelnách a mateřských školách dětem ve věku 3 až 15 let, jejichž zákonní zástupci pobírají alespoň tři měsíce dávky v hmotné nouzi. V konečné fázi ovšem nebude vůbec poznat, kterým dětem jsou takto obědy dotovány.

Obědy jsou financovány z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) prostřednictvím Operačního programu potravinové a materiální pomoci. V programovém období 2014 – 2020 může Česko pro tento účel vyčerpat až 400 milionů korun.

Podáním žádosti a následnou administrací projektu pro Královéhradecký kraj je pověřen odbor regionálního rozvoje, grantů a dotací. Kontaktní osobou je Mgr. Lucie Feuchter, tel. 601 375 644, mail: lfeuchter@kr-kralovehradecky.cz