Hronovská škola chce nést jméno vědce Otty Wichterleho

21. 2. 2019

Rada Královéhradeckého kraje odsouhlasila podání návrhu Střední školy průmyslové, textilní a polygrafické se sídlem v Hronově o udělení čestného názvu školy. Nově by ve svém názvu měla jméno Otty Wichterleho, vědce mezinárodního významu a zakladatele české makromolekulární chemie. Po schválení tohoto návrhu ministerstvem školství bude rada schvalovat nově navržený název školy Střední průmyslová škola Otty Wichterleho, příspěvková organizace.

„Škola, která vznikla spojením tří samostatných škol v Hronově, Velkém Poříčí a Červeném Kostelci, nyní nabízí obory z oblastí strojírenství, elektrotechniky, textilního, oděvního a polygrafického průmyslu. Stále se však neztotožnila s názvem Střední škola průmyslová, textilní a polygrafická. Nový název by měl totiž propojovat všechny tři místa vzdělávání, měl být kratší a výstižnější. A protože je školou plnou inovací, svůj záměr projednává i v jednotlivých městech, ve kterých působí. Rada kraje záměr školy o udělení čestného názvu odsouhlasila,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana odpovědná za oblast školství Martina Berdychová.

Návrh nového názvu nebyl zvolen náhodně. Střední škola průmyslová, textilní a polygrafická úzce spolupracuje s významnou regionální strojírenskou firmou Wikov. Její název vznikl spojením dvou jmen Wichterle a Kovařík. Právě jeden z majitelů Martin Wichterle je vnukem významné osobnosti české vědy Otty Wichterleho, vědce mezinárodního významu, vynálezce a zakladatele české molekulární chemie.

„V prostorách firmy Wikov probíhá část praktické výuky strojírenských oborů, které na škole vyučujeme. Žáci školy také navštěvují odborné laboratoře a řada z našich úspěšných absolventů ve firmě našla zaměstnání. Mezi firmou Wikov a naší školou vzniká úzká vazba a výborná spolupráce,“ říká ředitel školy Josef Matyáš.

Mezi nejvýznamnější vynálezy Otty Wichterleho patří nylon a další umělá vlákna, která jsou dnes hojně využívána v textilním průmyslu.

„Právě v Červeném Kostelci máme v rámci celé České republiky ucelenou středoškolskou nabídku a ojedinělé vzdělávání právě v oblasti textilního průmyslu a oděvní tvorby,“ doplňuje náměstkyně Berdychová, která změnu názvu školy jako nositele odkazu tohoto významného vědce podporuje.

Střední škola průmyslová, textilní a polygrafická nabízí uchazečům ve školním roce 2019/2020 tyto obory: čtyřletý vzdělávací program ukončený maturitní zkouškou v oborech elektrotechnika, strojírenství, mechanik seřizovač, textilnictví, oděvnictví, modelářství a návrhářství oděvů, tiskař na polygrafických strojích, reprodukční grafik pro média, grafický design a tříletý vzdělávací program ukončený výučním listem v oborech elektrikář, nástrojař, mechanik opravář motorových vozidel, výrobce textilií, chemik, krejčí, tiskař na polygrafických strojích, reprodukční grafik, aranžér a kadeřník. Výuka probíhá ve třech vzdělávacích centrech, a to v Červeném Kostelci, Hronově a Velkém Poříčí.