Sektorová dohoda dostala zelenou. Signatáři ji podepíší už 24. dubna

1. 4. 2015

Blíží se podpis další regionální sektorové dohody, tentokrát pro obor textilní a oděvní výroby. Její podobu schválilo na posledním zasedání krajské zastupitelstvo a zúčastněné strany ji podepíší 24. dubna v sídle krajského úřadu.

Textilní průmysl má v Královéhradeckém kraji dlouhou tradici a firmy působící v oboru patří mezi nejvýznamnější zaměstnavatele. Tyto společnosti na jedné straně navyšují investice do výzkumu a vývoje, zároveň ale dlouhodobě bojují s nedostatkem kvalifikovaných zaměstnanců. Zvrátit nepříznivý trend má pomoci právě sektorová dohoda.

Dlouhé roky zde chyběla efektivní spolupráce mezi vzdělávacími institucemi a zaměstnavateli. Důsledky toho nyní pociťujeme nejen na trhu práce, ale i ve sféře středního školství. Technické obory se často potýkají s nezájmem, firmám chybí kvalifikovaní pracovníci, ale přitom má velké množství mladých lidí problém s profesním uplatněním. Změnit to může jedině spolupráce všech zainteresovaných subjektů a lepší osvěta,“ uvedl hejtman Lubomír Franc.

Aktéry sektorové dohody jsou zástupci zaměstnavatelů i zaměstnanců, orgány státní správy a samosprávy a v neposlední řadě střední školy. K podpisu dohody se sejdou 24. dubna v sídle Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.