Se svou loutkářskou maringotkou se kraje prezentují na veletrhu Regiontour 2017

20. 1. 2017

Východočeské loutkářství, to je fenomén, který je letos hlavním tématem propagace cestovního ruchu Královéhradeckého kraje i samotné společné expozice obou východočeských na brněnském veletrhu Regiontour. Nejen, že má loutkářství ve východních Čechách dlouholetou tradici, ale jeho význam pro Českou republiku a Slovenskou republiku dokazuje i jeho zápis do Reprezentativního seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

„Vážím si spolupráce obou krajů a společná expozice na veletrhu Regiontour, která se věnuje fenoménu východočeského loutkářství, je v letošním roce jenom začátek. Na tuto spolupráci navážeme účastí na dalších veletrzích a budou vydány již tradiční a oblíbené letní a zimní turistické noviny,“ řekl ke spolupráci obou krajů krajský radní odpovědný za oblast regionálního rozvoje, grantů a dotací a cestovního ruchu Pavel Hečko, který také expozici dále za účasti pardubického hejtmana Martina Netolického a ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové slavnostně zahájil.

Se svou loutkářskou maringotkou se kraje prezentují na veletrhu Regiontour 2017

Společná expozice krajů láká návštěvníky do východních Čech na tradici východočeského loutkářství. „V Královéhradeckém kraji můžeme najít samotné kořeny této tradice. Historicky první prokázaný český loutkář Jan Jiří Brát se totiž narodil ve Studnici u Náchoda a jedno z prvních doložených představení se hrálo už v roce 1697 na Kuksu. Přijeďte tedy pátrat po historických stopách loutkářství a zároveň můžete navštívit ta nejhezčí místa našeho regionu,“ pozval přítomné radní Hečko.

Během slavnostního zahájení veletrhu byla také uvedena do života nová brožura Příběh loutky a CD MP3 Když jsem vandroval, muzika hrála, na kterém Jan Dvořák (dlouholetý ředitel Divadla DRAK) vzpomíná na své loutkářské putování životem.

Dále se oba kraje zúčastní veletrhů Holiday World Praze a Infotour a cykloturistika v Hradci Králové.

Fotogalerie