Pro kraj je důležitá péče o rodiny a seniory. Pokračuje v Koncepci rodinné politiky

9. 12. 2019

Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje schválilo na pondělním zasedání Koncepci rodinné politiky na následující čtyři roky. Cílem je zajistit nepřetržitou podporu rodiny včetně seniorů na regionální úrovni.

„Rodinná politika je jasnou prioritou našeho kraje. Je důležité sledovat demografický vývoj a zvládat stabilní ucelenost české populace. Dobrá, funkční rodina je místo, kde se učí dítě spolupráci, sounáležitosti, vzájemné pomoci, toleranci a soucitu. Toto poslání rodiny je nenahraditelné, bohužel však často bývá nedoceňováno. I proto nás zajímá prostřednictvím koncepce, jakým směrem se podpora rodiny do budoucna ubírá,“ řekl náměstek hejtmana Vladimír Derner odpovědný za oblast sociálních věcí.

Koncepce rodinné politiky reaguje opatřeními zejména na demografické a společenské proměny. Předmětem dokumentu je analýza situace rodin v Královéhradeckém kraji, potřeba rodin a seniorů z pohledu kraje.

„Z analytické části koncepce například vyplývá, že v našem kraji roste podíl jednočlenných domácností, snižuje se počet dětí v rodině i obecně počet obyvatel a dlouhodobě máme nedostatek pěstounů. Na druhou stranu jsem rád, že situace na trhu práce je příznivá. Například se zvyšuje hrubá měsíční mzda a máme nízkou nezaměstnanost,“ prozradil náměstek Derner.

Prioritou Královéhradeckého kraje je ukotvit rodinnou politiku na regionální úrovni, podporovat hodnoty rodiny a stáří, budovat význam rodiny ve společnosti a vytvářet přátelské prostředí celé rodině, a to prostřednictvím různých postupů. Například podporovat a realizovat prorodinné a proseniorské aktivity, zvyšovat informovanost krajem, pořádat kampaně, rozšiřovat počty poskytovatelů slev a výhod systému rodinných a senior pasů, pomáhat využívat dotační programy a mnohem dalších opatření.

Historicky prvním krajským koncepčním dokumentem v oblasti rodinné politiky byla Koncepce rodinné politiky Královéhradeckého kraje 2012 až 2016. Jejím hlavním cílem bylo v první řadě ukotvit rodinnou politiku jako jednu z plnohodnotných regionálních politik, která bude rozvíjena. Koncepce pokračovala i v následujícím období 2017 až 2020.