Práce, které usnadní průjezd Vrchlabím, mohou začít

19. 11. 2014

Mnohamilionová investice do rozvoje průmyslové zóny Vrchlabí-jih se blíží realizaci. Z výběrového řízení vzešla firma SDS EXMOST spol. s r. o., která zajistí kvalitní přístup do průmyslové zóny ze silnice I/14, která je hlavní spojnicí podhorského města s okolím. Zvýšení plynulosti i bezpečnosti silniční dopravy ocení jak motoristé, tak místní obyvatelé. Náklady na akci přesáhnou částku 80 milionů korun. Administrátorem investice je Královéhradecký kraj, ale potřebné prostředky poputují z meziresortního účtu ministerstva financí.

Kraj plánuje vyhlásit veřejnou zakázku na rozšíření průmyslové zóny Vrchlabí za 114 milionů korun

„Stavba může začít ihned po podpisu smlouvy s vítěznou firmou. Při nezbytné zimní přestávce můžeme předpokládat dokončení na podzim roku 2016. Jedná se o velice rozsáhlé dílo, které bude rozděleno do dvou etap,“ uvedl krajský radní Josef Dvořák, který je odpovědný za oblast investic.

Stěžejní částí této akce bude výstavba nového mostu přes Labe, který představuje hlavní spojnici přes řeku nejen pro tranzitní, ale i pro místní dopravu. Na most bezprostředně navazuje křižovatka se silnicí III/32 551. Odbočování nákladních vozidel jedoucích po silnici I/14 přes tuto křižovatku do výrobního závodu Škoda je nyní velkým problémem. Současné stavební uspořádání tak představuje velké bezpečností riziko, a to zejména v souvislosti s nárazovou turistickou dopravou v zimních i letních měsících.

Nápravu tohoto stavu přinese vedle nového mostního objektu také rekonstrukce čtyř křižovatek. Kromě motoristů si na nich výrazně polepší i chodci. Všechna zmiňovaná opatření podpoří nejen rozvoj místního průmyslu, ale také podmínky pro poskytování služeb a rozvoj rekreačních aktivit. To vše napomůže snižování nezaměstnanosti, která je v současnosti na Trutnovsku nejvyšší v rámci celého Královéhradeckého kraje.