Police Symphony Orchestra rozehraje hokejovou halu pro 5 300 diváků. Vzkazuje, že symfoňák může bavit a mít kuráž

18. 1. 2024

Velké haly běžně patří hokejovým fanouškům, rockovým ikonám nebo hvězdám popové scény. Může je však zaplnit i symfonické těleso? Nejspíš ne jakékoliv, minimálně jedno se na to ale chystá. V sobotu 27. ledna 2024 bude pardubická Enteria arena patřit Police Symphony Orchestra, více jak stovce hudebních nadšenců z Police nad Metují. Svým koncertem zhmotní radost, barevnost, kuráž, příběhy, sny a všechno, co pro ně nový rok znamená.

Mladí muzikanti, zpěváci a dobrovolníci z Police Symphony Orchestra provětrávají symfonickou hudební scénu už třináct let. „Baví nás tvořit zážitky, které v symfonickém prostředí nejsou běžné a můžou bavit i ty, kterým pojem orchestr není blízký,“ popisuje fungování tělesa David Ostružár. Dost možná je to ovlivněné i tím, že členové tělesa jsou většinou nadšenci, kteří se hudbě věnují ve svém volném čase.

Možná jsme jediný symfoňák, který chce pokořit sportovní halu i bez velkých jmen, ale máme rádi výzvy, adrenalin, napětí i euforii, které k velkým věcem patří. I to je příběh PSO,“ pokračuje David a rozvíjí myšlenku zatím největšího koncertu Police Symphony Orchestra. „V hale odrazíme to, jaký orchestr, sbor, lidé v něm i okolo něj jsou. Radost, barevnost, mejdan, ale také velká síla orchestru a sboru. Chceme ukázat, že audiovizuální show a symfonický sound jdou ruku v ruce a jak to může v roce 2024 znít.

Připravovaný koncert je pro nás zhmotněním celého následujícího roku,“ přidává se Petra Soukupová, která těleso vede od svých patnácti. „Bude to jízda a velký milník, který nešlo odpálit jinak, než takovým koncertem. Co všechno nás čeká, ale divákům se vším všudy odkryjeme až 27. ledna v Pardubicích.

Vstupenky jsou v prodeji od 23. října 2023 v síti Ticketmaster. V rámci předprodeje můžete také přispět na místa pro ty, kteří si je sami nemohou dovolit. Více informací najdete na www.policesymphonyorchestra.cz a Facebooku a Instagramu.

O Police Symphony Orchestra

Sice to může být trochu zavádějící, ale jmenují se podle Police nad Metují, města se 4 000 obyvateli na okraji republiky, odkud pochází. Police Symphony Orchestra založila v roce 2010 tehdy patnáctiletá Petra Soukupová a její bratr. V roce 2022 se už tak početný orchestr rozrostl ještě o sbor, a tak teď celá hudební banda čítá na 150 mladých muzikantů, zpěváků, dobrovolníků a srdcařů. Svým mládím, troufalostí a nadšením provětrávají zažité vnímání symfonické hudby, a tak se není čemu divit, že jim někteří říkají pankáči mezi symfoniky. Hudbou rozdávají radost, sbližují a pomáhají.

Ke svým 10. narozeninám si nadělili vyprodanou Lucernu a jako první neprofesionální těleso odehráli Velké finále Smetanovy Litomyšle – rovnou s překvapením v podobě francouzské zpěvačky ZAZ, která se k nim na pódiu přidala. Minulý rok postavili obří šapitó na broumovském letišti a do něj zasadili vlastní autorské představení a za dobu svého působení vybrali přes 3 200 000 Kč na pomoc druhým.

Do těch nejbláznivějších nápadů se s nimi vrhlo už více jak 300 umělců, srdcařů a profesionálů. Ať už je to Tomáš Klus, Barbora Poláková, Jan Cina, Vendula Příhodová, Jan Sklenář, členové Baletu Národního divadla, Divadlo Járy Cimrmana, skladatel Jan Lstibůrek, básník a textař Robin Král, Lucie Výborná nebo Loser Cirque Company.