VIDEO: Pacientům náchodské nemocnice slouží nový počítačový tomograf

27. 5. 2015

V Oblastní nemocnici Náchod začal pacientům sloužit nový počítačový tomograf (CT). Nový přístroj nahradil stávající CT, který byl v provozu téměř deset let a přestal vyhovovat současným požadavkům na vyšetření. Výhodou nového přístroje je jak přesnější a rychlejší zobrazení vyšetřovaných orgánů, tak i co nejmenší dávka záření pro pacienty během vyšetření.

Pacientům náchodské nemocnice slouží nový počítačový tomograf

Moderní přístrojové vybavení je pro náchodskou nemocnici nepostradatelné. V příštích letech ji sice čeká zásadní modernizace, ale s obnovou začínáme už teď. I proto se na léto chystá oprava operačních sálů,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc. „Nové přístrojové vybavení se pořizuje postupně do všech krajských nemocnic. Jedná se o přístroje za zhruba 70 milionů korun,“ doplnila radní pro oblast zdravotnictví Jana Třešňáková.

Nový počítačový tomograf za celkem 11 milionů korun získala nemocnice díky projektu s názvem "PŘÍSTROJOVÉ VYBAVENÍ IKTOVÉHO CENTRA ON NÁCHOD a.s.", spolufinancovanému Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Přestože stále čekáme na dostavbu a modernizaci ONN, nezůstáváme nečinně sedět s rukama v klíně. Stále usilujeme o rozšiřování portfolia přístrojového vybavení, abychom zvýšili komfort pro pacienty při jejich vyšetřeních a zlepšili pracovní podmínky pro zaměstnance,“ uvádí předseda představenstva nemocnice Zbyněk Chotěborský. „Paralelně a nezávisle na plánované výstavbě se snažíme o zajištění modernizace všech oddělení Oblastní nemocnice Náchod, která musí denně sloužit tisícům pacientů. K tomu využíváme projekty spolufinancované Evropskou unií i finančních prostředků, které nám poskytuje zřizovatel nemocnice - Královéhradecký kraj,“ dodává Chotěborský.

Jedná se o 64-řadý počítačový tomograf GE Optima CT 660J s jehož pomocí lze získat rychlý a kvalitní výsledek při optimálním využití a to i se snížením dávky záření. Přístroj slouží k vyšetření orgánů a oblastí celého těla dětským i dospělým pacientům Oblastní nemocnice Náchod, pacientům s doporučením od praktických lékařů i pacientům od odborných specialistů,“ popisuje nový přístroj primář radiodiagnostického oddělení náchodské nemocnice Petr Kohoutek. „ V porovnání s předchozím přístrojem pracuje s vyšší rychlostí skenování, s vyšší kvalitou zobrazení vyšetřovacích struktur a hlavně umožňuje výrazné snížení dávky záření při vyšetření,“ vysvětluje primář Petr Kohoutek.

Zdroj:

ON Náchod

Hana Voborníková

732 810 434

Fotogalerie