Oslavme společně Společné století

14. 6. 2018

Královéhradecký kraj se připojil k celorepublikovému projektu Společné století u příležitosti 100. výročí založení samostatného Československa a dalších zásadních tuzemských událostí uplynulého století. Ve všech regionech České republiky se uskuteční desítky kulturních a sportovních akcí.

V průběhu celého roku se v regionech České republiky konají akce, které oslovují širokou veřejnost. Připomínají československou historii, hlavně významná jubilea, zajímavá místa a osobnosti této doby i založení samostatné České republiky. V programovém katalogu na webu spolecnestoletí.cz najdete seznam oficiálních oslav významných výročí a podle vašeho zájmu můžete akce v jednotlivých krajích navštívit.

„Letošní významná osmičková výročí si připomínáme v Královéhradeckém kraji řadou zajímavých kulturních akcí, od poučných přednášek, přes výstavy a koncerty. Zúčastnit se můžete fotografické soutěže nebo poznat hvězdnou oblohu v roce vzniku naší republiky. Tyto akce u příležitosti 100. výročí založení samostatného Československa připomenou vzestupy i pády, roky a desetiletí, které nás posouvaly dál a právem máme být na co hrdi,“ komentoval společné oslavy hejtman Jiří Štěpán.

Na mnoha místech Královéhradeckého kraje se zájemci mohou podívat na místa, která připomínají společnou historii. Například v expozicích Regionálního muzea v Náchodě právě probíhá výstava, která mapuje nejdůležitější milníky našich dějin, k nimž na Náchodsku došlo.

V galerii moderního umění v Hradci Králové je v rámci výstavy představena umělecká tvorba Jindřicha Vlčka spojená s legionářskou tématikou a jeho pobytem ruských legiích a následném působení v Památníku národního osvobození.

Unikátní výstava v Kolowratském zámku v Rychnově nad Kněžnou ve spolupráci se Státním okresním archivem Rychnov nad Kněžnou přiblíží až do 30. října prostřednictvím archiválií a muzejních sbírek průběh vnímání 27. října 1918, tedy předvečeru vzniku republiky na Rychnovsku.

„Pro naše moderní dějiny zůstává rok 1918 přelomový. Sto let je krásné, kulaté výročí, a proto ho pojďme oslavit, připomenout si zajímavé příběhy a podívat se na místa Královéhradeckého kraje, která toto výročí připomínají. Na webových stránkách kraje vám nabízíme přehledné informace všech oslav významných výročí v Královéhradeckém kraji,“ dodal hejtman Štěpán.