Orientaci v problematice pohřebnictví usnadnil konzultační den se zástupci ministerstva pro místo rozvoj

9. 10. 2023

Královéhradecký kraj uspořádal v sídle úřadu Konzultační den k pohřebnictví se zástupci Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Program byl určen pro představitele měst a obcí, provozovatele a správce veřejných pohřebišť a zájemce, kteří řeší problematiku pohřebnictví. Zástupci ministerstva seznámil účastníky se zákonem o pohřebnictví, provozem hřbitova nebo sociálními pohřby a jejich refundací.

do textu 1
Radní pro regionální rozvoj Adam Valenta, Veronika Janáčková odpovědná za agendu pohřebnictví KHK, vedoucí oddělení pohřebnictví ministerstva pro místní rozvoj Tomáš Kotrlý

„Velice mě těší, že konzultační den k pohřebnictví zaznamenal tak velkou účast, a že nejen ze strany představitelů měst a obcí je ochota se v této problematice dále vzdělávat. Téměř celodenní program byl zaměřen hlavně prakticky a reagoval na aktuální témata související s pohřebnictvím. Jedním z takových témat je například v poslední době velmi diskutovaná péče o opuštěné německé hroby,“ řekl ke konzultačnímu dni radní pro regionální rozvoj Adam Valenta.

Rozsáhlým programem provedl účastníky zástupce z ministerstva pro místní rozvoj Tomáš Kotrlý, vedoucí oddělení pohřebnictví, který jim přiblížil právní rámec agendy, povinnosti spojené s provozováním hřbitova, problematiku sociálních pohřbů a také fungování statistik a kontrol krajů. Součástí každého probíraného tématu byla také diskuze a řešení konkrétních případů z praxe.

do textu 2

Konzultačního dne k pohřebnictví, který se na půdě kraje uskutečnil 5. října, se zúčastnila více jak stovka posluchačů z řad provozovatelů a správců veřejných pohřebišť, zástupců měst a obcí zabývajících se agendou sociálních pohřbů, ale také ti, kteří agendu pohřebnictví řeší nebo je zajímá. Kromě nových informací si účastníci odnesli také praktickou tištěnou prezentaci shrnující základní témata spojená s pohřebnictvím včetně péče o německé hroby.

Důležité odkazy týkající se agendy pohřebnictví:

Soubory ke stažení

Fotogalerie