Opočno otevřelo novou výstavu v domě, který je sám o sobě exponátem

16. 7. 2018

Pátek 13. července byl pro opočenské obyvatele i pro zájemce o historii obecně šťastný den, neboť se zde otevřela nová muzejní expozice, která mapuje důležité okamžiky v 950 let trvající historii města.

Opočno otevřelo novou výstavu v domě, který je sám o sobě exponátem

Výstavu otevřela náměstkyně Martina Berdychová (vlevo) spolu se starostkou Opočna Šárkou Škrabalovou a ředitelem Muzea a Galerie Orlických hor Tomáš Zelenka.

Stálá výstava Opočno v zrcadle času vznikla ve spolupráci města s Muzeem a galerií Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou a expozice sídlí v budově číslo popisné 55 u zvonice. Otevřeno zde mají v červenci a srpnu denně mimo pondělí a v září o víkendech. Otevření nové výstavy je součástí oslav 950 let od první pásemné zmínky o Opčně. Páteční vernisáže se zúčastnila také náměstkyně pro kulturu a sport Martina Berdychová.

Expozice připomíná důležité okamžiky v dějinách města, přičemž zvláštní pozornost věnovali její autoři zejména ranému středověku, tady době, kdy se objevila první písemné zmínka o městě.

Základem výstavy tvoří textové nástěnné panely doplněné fotografiemi a ilustracemi, které doplňují různé artefakty. Vedení města plánuje doplnit expozici o herní prvky.

Velmi zajímavá je ale i budova čp. 55, v níž je expozice instalována. Jelikož se jedná o jeden z nejstarších stojících městských domů v Opočně, lze i budovu samotnou chápat jako exponát. Nově otevřená expozice tak kromě historie připomíná také samotnou budovu, kde se nachází, a upozorňuje na zajímavé detaily na stavbě, čímž vyprávět příběh tohoto domu. K vidění jsou i některé artefakty z nedávného života domu, jako je například velký litinový sporák.

Opočno jakožto staré historické sídlo si v roce 2018 připomíná 950. výročí své první písemné zmínky, která se nachází v Kronice české, jejíž autorství je připisováno Kosmovi. Stáří této zmínky se vymyká běžnému východočeskému rámci a hovoří tak o Opočně jako velmi významném sídle raného středověku. Od této doby prošlo město dramatickými proměnami a zcela se změnil jeho charakter i postavení.

Opočno otevřelo novou výstavu v domě, který je sám o sobě exponátem

Dům čp. 55 u zvonice je jeden z nejstarších v Opočně.

Opočno otevřelo novou výstavu v domě, který je sám o sobě exponátem

Výstava se zaměřuje hlavně na středověk.

Foto: Olga Stojanová