Občané Broumova diskutovali s vedením kraje o obchvatu jejich města

10. 2. 2015

O plánovaném obchvatu Broumova se mluví již mnoho let. Tento záměr má dokonce několik variant. O tom, která z nich je nejvhodnější, mohli včera občané a představitelé Broumova a okolních obcí diskutovat s kompetentními osobami. Zodpovědět jejich dotazy přijeli projektanti, zástupci SÚS Královéhradeckého kraje i hejtman Lubomír Franc.

Občané Broumova diskutovali s vedením kraje o obchvatu jejich města

Semináře o obchvatu Broumova, který začal v 16 hodin v sále Infocentra, se zúčastnila zhruba stovka zájemců o tuto problematiku. Přítomní projektanti jim vysvětlili, že podle provedených studií je jedinou alternativou, která může dopravě ve městě ulehčit, varianta „E“. S tou navíc již několik let počítají platné územní plány Broumova i Hejtmánkovic.

Ve studiích navíc existuje ve dvou podvariantách, z nichž každá má své klady i zápory. Přínos varianty „E“ nakonec nikdo z přítomných nezpochybnil a občané se zajímali především o přesnou trasu obou podvariant.

Hejtman Lubomír Franc ve své shrnující prezentaci zdůraznil, že ve všech podobných případech je aktivní spoluúčast místní samosprávy nezbytná.

Varianta „E“ by vyřešila hned dvě problematická místa ve městě: Střelnickou ulici i křižovatku pod nemocnicí. Její finanční náročnost je navíc podstatně menší než u variant „A – D“, které by však podle provedených měření intenzity dopravy využíval jen zlomek aut projíždějících městem.

Trasy obou verzí varianty "E" naleznete v příloze.

Soubory ke stažení